01 Aralık 2024
  • Manisa16°C
  • İzmir17°C

ÜNİVERSİTEYE GİRECEK ARKADAŞLARA HUKUK TAVSİYE EDİYOR MUYUM?

Tuğba Gerçin Çığ

03 Temmuz 2018 Salı 17:00

Üniversiteye girecek arkadaşlara hukuk tavsiye ediyor muyum?

Bu hafta hukuki uyuşmazlıklara ilişkin konularımıza bir ara vererek genç arkadaşlarımızın tarafıma sıkça yönelttiği soruları cevaplamaya gayret edeceğim. Bilindiği üzere geçtiğimiz hafta sonu üniversiteye giriş sınavı olan YKS ve TYT sınavları gerçekleştirildi. Her ne kadar yeni bir sınav sistemi ve ilklerle karşı karşıya kalsak da öğrencilerin kafasında aynı sorular yer almaya devam ediyor. Meslek tercihi ve dolayısıyla bölüm tercihi, genç arkadaşlarımızın geri kalan hayatlarındaki uğraşlarını belirleyeceği için gerek aileler gerek tercih yapacak bireyler açısından büyük önem arz ediyor. Ben de revaçta olan ve çok tercih edilen bölümler arasında olan hukuk fakültesi ve avukatlık mesleği hakkında naçizane fikirlerimi paylaşmak istedim.

Meslek tercihi yapılırken çalışma alanları, iş imkânları, bu mesleği icra etmenin getireceği sorumluluklar ve icra edecek kişide bulunması gereken vasıflar iyi araştırılmalıdır. Aileler bu aşamada müdahale etmekten ve kendi hayalleri olan veya en iyisi olduğunu düşündüğü meslekleri tercih etmeleri konusunda çocuklara baskı kurmaktan kaçınmalıdır. Doğru olan yaklaşım, gençlerimizin kendi ilgi ve yetenekleri doğrultusunda, icra etmekten mutluluk duyacağı meslek dallarına yönelmeleridir.

Maalesef ülkemizde işsizlik sorununun var olması, gençleri gerçekten ilgi duydukları alanlardan ziyade revaçta olan meslek dallarına yöneltebilmektedir. Bu durumda iş imkânları ile mesleği severek yapmak konuları arasında bir denge kurulmalıdır.

                Hukuk alanı halen işsizlik sorununun en az yaşandığı dallardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Gerçekten de hukuk fakültesi mezunu gençlerin önlerinde çalışabilecekleri çok sayıda alan mevcuttur. Mezun olduktan sonra sınavda ve mülakatta başarı göstermek koşuluyla hâkim veya savcılık tercih edilebileceğiniz gibi, fakültenin bitiminden sonra yapılacak 1 yıllık staj sonrası ruhsatınızı alarak avukatlık mesleğini icra edilebilirsiniz. Burada belirtmek isterim ki hâkim-savcılığa benzer nitelikte bir avukatlık sınavı uygulaması henüz mevcut olmamakla birlikte halen gündemdedir. Devlette avukatlık yapmak istiyorsanız KPSS’na girip gerekli koşulları yerine getirerek atandığınız bakanlıkta görev alabilmektesiniz. Aynı zamanda kaymakamlık gibi Kamu Yönetimi mezunlarının alanına giren bazı meslekleri de icra edebilirsiniz. Bu durumda yine KPSS’nda gerekli başarıyı göstermiş olmanıza bakılacaktır. Diğer bir çalışma alanı noter olarak görev yapabilmedir. Bu mesleği icra edebilmek için avukatlık ruhsatınızı almış olmanız gerekmektedir. Son olarak bankalar, belediyeler, PTT, özel şirketler gibi yerler de bünyelerinde avukat çalıştırmaktadır. Başvurup gerekli şartlar yerine getirilerek bu alanlarda da çalışma imkânı elde edebilirsiniz.

Kısaca hukuk fakülteleri; toplumda bireylerin birbirleri ile ve devletle olan ilişkilerini, devletlerin birbirleri ile olan ilişkilerini düzenleyen normların uygulanması esnasında ortaya çıkacak uyuşmazlıkların çözümünde görev alacak kişileri yetiştirir. Son zamanlarda sayısal alandan çokça öğrenci alan bu bölümü okuyup meslekte başarılı olmak istiyorsanız öncelikle kitap okumayı çokça sevmelisiniz. Birinci sınıftan başlayarak mezun olacağınız zamana kadar gireceğiniz sınavlarda, hatırı sayılır kalınlıkta kitaplardan sorumlu olacaksınız. Ayrıca fakülte derslerinin tamamı anlamaya ve yorumlamaya dayalı sözel derslerden oluşuyor. Zannedildiği gibi sürekli ezber yapılması gereken bir bölüm olmaktan ziyade; problem çözme yeteneği, anlama ve yorumlama kabiliyeti gerektiren bir alan olduğunu belirtmek isterim. Kanun metinlerini ezberlemekten ziyade kanunların nasıl uygulanacağını öğrenmek gerekmektedir. Bu sebeple çoğu hukuk fakültesinde sınavlar kanun metinleri açık olarak yapılmaktadır.

Avukatlık mesleği seçmeniz halinde bir şeyler okumaya yönelik şevkinizin daha da artması gerekmektedir. Çünkü bu meslek sürekli olarak güncel meseleleri takip etmeyi, yeniliklere ayak uydurarak devamlı kendini geliştirmeyi mecbur kılmaktadır. En önemli noktalardan bir diğeri ise sosyal yönünüzün güçlü olması gerekliliğidir. Bu mesleği icra ettiğiniz sürece insanlarla yoğun bir ilişki ve iletişim içerisinde olacaksınız. Dolayısıyla ikna kabiliyeti yüksek, kendini ifade etmekte ve insanlarla ilişki kurmakta zorluk çekmeyen, dışadönük yapıda kişiler için daha uygun bir meslek seçimi olacağı kanaatindeyim.

Mesleğinde başarılı olmanın ilk koşulu onu severek yapıyor olmaktır. İşini seven biri olarak önemli bir meslek dalı olduğunu düşündüğüm avukatlığı, kendisini bu mesleğe uygun gören genç arkadaşlara kesinlikle tavsiye ediyorum. Başta kardeşim olmak üzere sınava giren tüm arkadaşlara geleceklerinde başarılar diliyorum. Umarım kendilerini görmek istedikleri ve hayal ettikleri yerlere ulaşırlar.

Yeni yazılarda görüşmek üzere, güzel bir hafta geçirmeniz dileğiyle…

 

Stj. Av. Tuğba GERÇİN ÇIĞ

 

İletişim: tugbagee@outlook.com

 

Yorumlar