23 Kasım 2024
  • Manisa20°C
  • İzmir18°C

UYSAL; SULAMA KOOPERATİFLERİ İL SU KOORDİNASYON SU YÖNETİMİ KURULU DIŞINDA BIRAKILAMAZ

Orman ve Su İşleri Bakanlığının Havza yönetimi heyetlerinin teşekkülü görevleri çalışma usul ve esasları hakkında çıkarılan tebliğde Sulama kooperatifleri temsilcilerinin Havza yönetim heyeti ve il Su yönetimi koordinasyon kurulunda yer verilmemesini Türk

Uysal; Sulama Kooperatifleri İl Su Koordinasyon Su Yönetimi Kurulu Dışında Bırakılamaz

21 Mayıs 2015 Perşembe 11:17

Bu haber toplam 2385 defa okunmuştur

Uysal; Sulama Kooperatifleri İl Su Koordinasyon Su Yönetimi Kurulu Dışında Bırakılamaz
Haber Merkezi

Orman ve Su İşleri Bakanlığının Havza yönetimi heyetlerinin teşekkülü görevleri çalışma usul ve esasları hakkında çıkarılan tebliğde Sulama kooperatifleri temsilcilerinin Havza yönetim heyeti ve il Su yönetimi koordinasyon kurulunda yer verilmemesini Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği(TÜSKOOP BİR) Genel Başkanı Halis Uysal, yazılı basın açıklaması ile tepki göstererek tebliğin düzeltilmesini istedi.

Uysal "Su Yasasında Çiftçinin Adı Yok. Su Kullanıcı Örgütleri Katılmadan Su Yönetimi Olmaz çıkarılan tebliğ de suyu kullananların yönetimlerde yer almama sının yanlışlığı bir an önce düzeltilmeli" dedi.

TÜSKOOP BİR Genel Başkanı Halis Uysal;" Ülkemiz yarı kurak bir iklim kuşağı içinde yer almaktadır. Son dönemde belirli aralıklarla yaşanan periyodik kuraklıklar iklim değişikliklerinin de etkisiyle daha sık görülmeye başlamıştır. Buda son dönemde yasal ve kurumsal olarak düzenlemeye çalıştığımız Su yönetimi yapısını çok sağlıklı bir şekilde oluşturmamız gerektiğini ortaya koymaktadır. Çiftçilerimizin bu dönemleri en az zararla atlatabilmesi için alınması gereken önlemlerin başında suyumuzun iyi yönetilmesi ve ‘su güvenliğinin sağlanması gelmektedir. Sulama Kooperatiflerinin ve su kullanıcı örgütlerinin kurum sal yapılarının hızla daha etkili ve daha verimli duruma getirilmeden su kaynaklarımızı sürdürülebilir olarak yönetemeyeceğimiz açıktır. Ülkemizde Su Yönetimi yeniden düzenlenmektedir. 20 Mayıs 2014 tarihli 29361 sayılı Resmi gazetede yayınlanan su yönetimi tebliği ile " Havza Yönetim Heyetlerinin Teşekkülü, Görevleri, Çalışma Usul Ve Esasları Hakkında" ki Tebliğ'de Sulama Kooperatifleri Havza Yönetim Heyetlerinde yer verilmeyerek dışlanmıştır. 4 Temmuz 2014'de yayınlanan Ulusal Havza Yönetim Strateji'sinde ise su kullanıcı örgütlerinden hiç söz edilmemiştir. Bu kapsamda . Ülkemiz genelindeki 2500 sulama kooperatifi, 300 000 çiftçi ortak ile  1 800 000 nüfusu temsil ederek  üretim, istidam, göçü önleme gibi birçok alanda çok önemli katkılar sağlayan Sulama Kooperatiflerin özellikle bizim gibi ülkelerde tarımsal sulama gibi stratejik bir konuda  büyük önem taşıdığı açıktır. Sulama kooperatifleri su kaynakları yönetim zincirinde etkili bir şekilde yer alması gerekmektedir.  

Bu nedenle sulama kooperatiflerinin yaşadığı sorunlardan bir an önce kurtarılması, su yönetiminde daha etkin rol alması gerekir. Aksi takdirde su yönetimi kurumsal yapısının sakat bir şekilde oluşmasına neden olacaktır. Özellikle su yönetiminde katılımcılık anlayışı ortadan kalkmış olacaktır. Sonuç olarak su yönetimi kurumsal yapısının yeniden şekillendirildiği bu dönemde oluşturulacak olan İl su yönetim koordinasyon kurullarında Sulama Kooperatiflerinin de asil üye olarak yer verilmelidir. Aksi takdirde ülkemiz Su ve Gıda güvenliği olmayan ve açlıkla karşı karşıya kalan çiftçileri yoksulluğa mahkûm olmuş su yönetiminde yapısal sorunlarla boğuşacak olan bir ülke olacağız. Çıkan tebliğin bir an önce değiştirilmesi ve bu temsille et taleplerimizin taslağı hazır olan su yasasında da yer alması gerekmektedir.” Dedi

Yorumlar