23 Kasım 2024
  • Manisa22°C
  • İzmir19°C

YABANCILARIN BOŞANMA DAVALARI NASIL YAPILMAKTADIR?

Yabancı uyruklu biriyle evlilik yapan kişilerin boşanma davası açmak istemesi sonucunda bu dava Türkiye’de açılabilmektedir.

Yabancıların Boşanma Davaları Nasıl Yapılmaktadır?

14 Haziran 2018 Perşembe 20:50

Bu haber toplam 2255 defa okunmuştur

Yabancıların Boşanma Davaları Nasıl Yapılmaktadır?

Yabancı uyruklu biriyle evlilik yapan kişilerin boşanma davası açmak istemesi sonucunda bu dava Türkiye’de açılabilmektedir. Yabancı uyruklu bayandan boşanma istenmesi durumunda Türkiye’de dava Kanunlar çerçevesinde gerçekleşmektedir. Eşlerden birisinin yabancı olması Türkiye’de boşanma davası açılması yönünden hiç bir sebep görülmemektedir. Yabancı uyruklu erkek veya bayandan boşanmak istenmesi durumunda bu boşanma yetkili mahkeme tarafından gerçekleşmektedir.

Boşanma Davaları Hangi Mahkemede Gerçekleşmektedir?

Boşanmanın açılacağı mahkemeler özellikle Aile Mahkemesidir. Boşanma davasının açılacağı yer ise eşlerin beraber yaşadıkları yer olup Aile Mahkemesidir. Eğer boşanacak eşlerin bulunduğu yerde Aile Mahkemesi yoksa boşanma davası Asliye Hukuk Mahkemesinde açılabilir. Yabancı uyruklu kadından boşanma sırasında eşlerin genelde 6 aydan uzun bir süredir beraber yaşamadıkları durumlar

da ortaya çıkmaktadır. Eğer ki kadın Türkiye’de yaşıyorsa boşanma davası MÖHUK’a göre yabancının son yerleşim  yerinde  mahkemesinde açılmalıdır. Yabancı uyruklu bayanın ülkesine döndüğü ve Türkiye’de yaşamadığı durumlarda ise boşanma davası büyük şehirler olan İstanbul, İzmir ya da Ankara’da açılabilir.

Boşanma Sürecinin Belirleyen Hususlar

Boşanma süresini belirleyen iki önemli husus vardır. Yabancı uyruklu eşlerin boşanmasında kanunlar üzerinde antlaşma sağlamaları ile açılacak boşanma davası çeşidinin anlaşmalı boşanma davası olmasına büyük olanak sağlar. Anlaşmalı boşanma davaları boşanma avukatı beraber yapıldığı zaman yabancının boşanması o kadar kolay bir hal olacaktır. Yani uzman boşanma avukatları boşanmaları en kısa zamanda sonlandıracaktır. Ama tabi ki de bazen çok zor yabancının boşanması davalarında boşanma davaları uzun yıllar sürmektedir. Bu uzun yıllar süren çekişmeli boşanmalarda avukat tutulması zorunlu değildir.Ama tutulacak boşanma avukatı kişilerin boşanma süresi boyunca boşanmadan doğacak haklarını da korumaktadırlar.

Boşanma Davalarında Çocukların Velayeti Kime Verilmektedir

Yabancı uyruklu eşinden boşanmak isteyen kişilerin bu zaman diliminde merak ettiği konulardan biri de boşanma sırasında çocuğun velayetinin kime verileceği olmaktadır. Bu konuda normal boşanma davalarında olduğu gibi önemli olan en önemli nokta çocuğun zarar görmemesidir. Hakim çocuğun velayetini ve çocuğun kiminle yaşamasının çocuk açısından daha iyi olacağına çok sağlıklı ve mantıklı bir şekilde karar verir. Yabancı uyruklu birisinden boşanmak isteyen kişilerin bu anda etkili bir savunma yapması gerekmektedir.

Yorumlar