YAŞAM KILAVUZU
Ayten Çandar Işık
15 Nisan 2014 Salı 11:28
Yaşam Kılavuzu
Hiç kimseye hiç bir şey öğretemezsiniz. Anca insanın kendinde
İçinde olanı keşfetmeye yardımcı olabilirsiniz.
Makine arızası nedeniyle zar zor limana ulaşan büyük bir transatlantiğin öyküsünü duymuşsunuzdur. Arızanın tuhaflığı nedeniyle birkaç iyi eğitimli makinistin şaşkınlığa uğramasının ardından geminin kaptanı ümitsizlik içinde kalmıştır.
Birisi, tüm yaşamı boyunca buharlı gemi makinistliği yapmış yaşlı bir adamı önerir. Sonunda bu yaşlı adam bulunur ve arızaya bakması için gemiye getirilir. Bir kasaba doktorunun taşıdığı tıbbi çanta gibi kendi alet çantasını taşıyan bu yaşlı adam hemen işe koyulur ve dikkatli bir şekilde araştırmasına başlar.
Makineyi besleyen karmaşık borulardan oluşan labirentin içinde dikkatle onlara dokunup, sarsıp, vurarak dolaşır. 15 dakika içinde bir noktaya odaklanır, bir boru parçasına ufak bir alet ekler. Bunu takiben bir yandan sertçe o noktaya vururken diğer taraftan da makinenin kontrollerini çalıştırır. Aniden makine çalışmaya başlar, birkaç vuruştan sonra da etkin ve düzgün bir şekilde çalışmaya devam eder.
Daha sonra yaşlı adam aletlerini toplar ve 5.000 dolarlık bir fatura yazarak yanında beklemekte olan kaptana verir. "Ne!!??" der kaptan, "Bu çok fazla! Sen burada sadece 15 dakika çalıştın. Bize ayrıntılı bir fatura ver!"
Yaşlı adam hiç itiraz etmeden istenen ayrıntıyı faturasına ekler:
Alet : 2.00 $
Nereye vurulacağını bilmek : 4998 $
Çaba göstermek önemlidir, ama asıl önemli olan yaşamınız süresince ve başkalarıyla olan ilişkileriniz içinde bu çabayı nerede göstereceğinizi bilmektir.
KOÇLUK
Hayat bir ziyafettir, bizler ise dilencileri
Az önce bahsedilen Yaşam örneğinde Koçluk size vuruşlarınızı nereye yapmanız gerektiğini bilmenizi sağlar, sizin öğrenme ve kendinizi geliştirme aracınızdır.
Bir Kılavuzun ya da rehberin değeri bellidir, o kılavuza ne kadar çok uyarsanız rehbere göre ne kadar iyi giderseniz o kadar net bir şekilde sonuca ulaşırsınız çünkü rehberi ya da kılavuzu kullanırken attığınız en önemli adımlardan bir tanesi önce düşünmeniz sonra uygulamanızdır. Koçlar sizin sürekli dağınık olan beyninizi toparlamaya yardım ederken, düşüncelerinizi sıralamalarınızı da yardımcı olur.
Koçluk İnsanı düşündürme sanatıdır
Sizde her gün düşüncelerinizi yenileyin ve kendinize sorun: Bugün, düne göre neleri farklı düşündüm ?!
J
Milton Erickson, uzun yıllar felçli yaşayan Amerikalı psikatrist, insanları takip ederek ve gözlemleyerek Koçluğun 5 temel prensiplerini oluşturmuştur:
- Her İnsan Tam ve bütündür
- Her insan o an için gereksinimini duyduğunu tüm kaynaklara sahiptir
- Her insan o an için bildiğinin en iyisini yapar
- Her davranışın altında olumlu bir değer yatar
- Değişim kaçınılmaz
İş hayatında Koçluğun yeri
Kurumsal Koç sizin net resimler çizerek hedeflerinizi belirlemenize sağlar ve bu belirlenen hedeflere doğru hareket etme ve Vizyonunuzu geliştirmeye yardımcı olur. Bunun için Koç, çalışanlarının istekleri ve çalışma disiplinleri ile iş yerinin hedefleri arasında dengeyi kurarak:
- Verimlilik artar
- Çatışmalar azalarak takım çakışması güçlenir
- Yeni stratejiler belirlenir ve hedefe dönüştürülür
Bir yönetici olarak ya ormanın içinde durup sadece önünüzü görerek hareket edebilirsiniz ya da tüm ormanı kapsayacak bir noktadan ormana bakıp tüm noktalara ulaşarak her bir noktadaki zayıf halkayı yönlendirir ve güçlendirebilirsiniz. İş yönetimi de bu yüzden dans etmeye benzer, dans eden bir çift ne kadar uyumlu hareket ederse ve müziğinin ritmine ne kadar uygun dans ederse, dansı başarıyla kapatma ihtimali de o kadar yüksektir. Yöneticiler kurumunun hedeflerini personelin çalışma disiplini ile birleştirdiğinde, hem dans edenler büyük keyif alır hem de seyirciler.
YASAL UYARI:Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Akhisar Haber Ajansı - AHA'ya aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Bu haber veya yazı sadece Akhisar Haber Ajansı tarafından sağlanan RSS verileri kullanılarak alıntılanabilir.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2003 Akhisar Haber