YİKOB PROJESİ AKHİSAR KİRAZINA DEĞER KATIYOR
Kanadı Noktalı Sirke Sineği Mücadelesinde Biyoteknik Mücadelenin Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında Manisa Valiliği’ne bağlı Yatırım...
02 Haziran 2021 Çarşamba 10:55
YİKOB Projesi Akhisar Kirazına Değer Katıyor
Haber Merkezi
Kanadı Noktalı Sirke Sineği Mücadelesinde Biyoteknik Mücadelenin Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında Manisa Valiliği’ne bağlı Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) tarafından satın alınan Elma Sirkesi Tuzakları üreticilere dağıtıldı.
Hasat edildiği dönem itibarıyla kiraz, ilçemizin tarımsal ekonomisinde önemli bir paya sahip. Akhisar genelinde yaklaşık 200 çiftçi ailesinin geçimine katkı sağlayan kirazın hasadına Haziran ayı içinde başlanıyor. Çürüğü ve çatlağı olmayan, iri ve parlak meyvelerin pazar değeri daha yüksek olduğu için, üreticiler sezon boyunca kiraz bahçelerine gözü gibi bakıyorlar. Hem ağaçların, hem de meyvelerin zarar görmemesi için her kiraz salkımı tek tek elle toplanıp itinayla kasalara yerleştirildikten sonra seçilerek boylara ayrılıyor. Bazen iç piyasada tüketiciye arz ediliyor, bazen de yurt dışına ihraç edilerek Ülkemize döviz girdisi sağlanıyor.
Tarım ve Hayvancılığı Geliştirme Projeleri ana başlığı altında tarımsal üretime katkı sağlamak amacıyla hayata geçirilen, maliyetinin tamamı YİKOB tarafından karşılanan ve üreticilerden hiçbir aynî katkı alınmadan yürütülen Kanadı Noktalı Sirke Sineği Mücadelesinde Biyoteknik Mücadelenin Yaygınlaştırılması Projesi sayesinde kiraz meyvelerinin çürümesi önlenerek üreticilerin gelirlerinin artırılması hedefleniyor.
Akhisar İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Kılıç, Proje çalışmaları kapsamında dağıtılan tuzakları kiraz üreticilerine iletmek üzere; mahalle muhtarları Özcan Demirer (Arabacıbozköy), Halil Gökçedağlı (Dağdere) ve Mustafa Sadak’a (Hamit) teslim etti. Kiraz yetiştiriciliğinin yoğun olarak yapıldığı Arabacıbozköy, Dağdere ve Hamit mahallelerindeki üreticilere toplam 4 bin adet sirke sineği tuzağı dağıtılacağı ifade ediliyor.
Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı biriminde görevli ekipler tarafından üreticilere tuzakların nasıl kullanılacağı yönünde bilgiler verirken, Kanadı Noktalı Sirke Sineği ile mücadele etmenin önemi de anlatıyorlar. YİKOB Projesi kapsamında uygulanmaya başlanan biyoteknik mücadele sayesinde kiraz meyvelerinde öneli ekonomik zararlara neden olan sirke sineğine karşı kimyasal mücadeleye ihtiyaç duyulmayacağı öngörülüyor. Böylece çevre ve insan sağlığı açısından tehlike oluşturmayan mücadele yöntemleri tercih edilerek ekolojik dengenin korunması hedefleniyor.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2003 Akhisar Haber