20 Ocak 2025
  • Manisa12°C
  • İzmir13°C

ZEYTİNLİK ALANLARDA YEŞİL GÜBRELEMENİN ÖNEMİ EĞİTİMİ DÜZENLENDİ

TEMA Vakfı’nın Akhisar İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Akhisar Ziraat Odası Başkanlığı işbirliği ile yürütmekte olduğu “Zeytin Tarımı Yapılan Alanlarda Örtü Bitkisi Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması: Akhisar Örneği Projesi” kapsamında “Zeytinlik Alan

Zeytinlik alanlarda yeşil gübrelemenin önemi eğitimi düzenlendi

26 Ekim 2022 Çarşamba 15:22

Bu haber toplam 1723 defa okunmuştur

Zeytinlik alanlarda yeşil gübrelemenin önemi eğitimi düzenlendi
Haber Merkezi

TEMA Vakfı’nın Akhisar İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Akhisar Ziraat Odası Başkanlığı işbirliği ile yürütmekte olduğu “Zeytin Tarımı Yapılan Alanlarda Örtü Bitkisi Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması: Akhisar Örneği Projesi” kapsamında “Zeytinlik Alanlarda Yeşil Gübrelemenin Önemi” ne ilişkin eğitim düzenlendi.

Akhisar Ziraat Odası Konferans salonunda gerçekleştirilen eğitime konuşmacı olarak TEMA Vakfı Bilim Kurulu ve Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Engin Kınacı, toprak ıslahı ve bitki besleme uzmanı Dr. Amaç KESKİN ve Proje Koordinatörü Dr. Sami Süzer katılım sağladı. Akhisar Ziraat Odası Başkanlığının ev sahipliğinde Ziraat Odası Başkanı Ahmet Akbuğa’nın açılış konuşmaları ile başlayan eğitime Akhisar Kaymakamı, Akhisar Belediye Başkanlığı, Akhisar İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Akhisar Ziraat Odası Başkanlığı teknik personelleri, Akhisar MYO Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknoloji Bölümünden hocalarımız ve öğrencileri, Muhtarlar Derneği Başkanlığı ile ilgili köy muhtarları ve zeytin üreticileri ile TEMA Vakfı Akhisar ve Turgutlu İlçe Sorumlulukları katılım sağladılar.

75 katılımcının yer aldığı eğitimde İdeal bir tarım toprağında %5, iyi bir tarım toprağında ise en az %3 oranında organik madde olması gerektiğine vurgu yapılarak, Türkiye topraklarının %90’ında organik madde miktarının %3, %70’inde ise %2’nin altında olduğuna vurgu yapıldı. Akhisar ilçesindeki tarım topraklarında da benzer şekilde organik madde miktarının %1 oranı ile düşük ve çok düşük topraklardan oluştuğu belirtildi. Türkiye’de mevcut hayvansal organik gübrelerin tüm tarım topraklarının maksimum %4’üne yetebilecek miktarda olduğunu da belirterek, organik madde miktarını artırmada mutlaka Yeşil Gübreleme’nin yaygınlaşması gerektiğine ve toprak tahlili sonrasında tavsiye olarak da önerilmesi gerektiğine vurgu yapıldı. 

TEMA Vakfı Proje Koordinatörü tarafından 2021 yılında başlanan projede eğitim çalışmaları ve 12 bahçede örnek uygulamalarının yapıldığı bahçelerde yeşil gübreleme kapsamında örtü bitkisi olarak fiğ, yem bezelyesi gibi baklagil cinsi bitkilerin kullanıldığı ve önerildiği belirtilerek, böylece toprak havasındaki azotun bu bitkilerin kökleri ile toprakta tutulduğu, bu sayede doğal yolla bahçeye azot verilmiş olduğu, bahçenin bu dönemde örtü bitkisi ile örtülü olduğundan daha sık toprak işleme yapılmasına da gerek kalmadığı, hayvancılık yapanlar için bu bitkilerin bir kısmının biçilerek hayvanlara kaba yem olarak verilmesi ile yem ihtiyacının karşılanabileceği, kışlık olarak yetiştirilen örtü bitkisinin tamamı veya yem olarak biçildikten sonra kalan kısmının Nisan ayının ilk yarısında toprağa karıştırılması ile organik madde miktarının da artacağı belirtildi. Toprak organik madde miktarının artması ile toprağın su tutma kapasitesinin ve toprak canlılığının artacağı ifade edilerek, eğitim katılımcıların sormuş olduğu sorulara uzmanların yanıtları ile tamamlandı.


dsc_0296.jpgdsc_0301.jpgdsc_0307-002.jpgdsc_0310-001.jpgdsc_0314.jpgdsc_0329.jpgdsc_0340.jpgdsc_0354.jpgdsc_0366.jpgdsc_0380.jpg

Yorumlar