23 Kasım 2024
  • Manisa19°C
  • İzmir19°C

ZEYTİNLİOVA’DA TARLA GÜNÜ YAPILDI

Akhisar İlçe Gıda Tarım Müdürlüğünce uygulanan Zafer Kalkınma Ajansınca finanse edilen “Akhisarın Zeytini İyi Tarımdır Güvencesi” isimli proje çerçevesinde düzenlenen tarla gününe Akhisar Kaymakamı Kaan Peker, Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı, Manisa

Zeytinliova’da Tarla Günü Yapıldı

25 Ocak 2014 Cumartesi 14:48

Bu haber toplam 3462 defa okunmuştur

Zeytinliova’da Tarla Günü Yapıldı
Haber Merkezi

Akhisar İlçe Gıda Tarım Müdürlüğünce uygulanan Zafer Kalkınma Ajansınca finanse edilen “Akhisarın Zeytini İyi Tarımdır Güvencesi” isimli proje çerçevesinde düzenlenen tarla gününe Akhisar Kaymakamı Kaan Peker, Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı, Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Şener Uysal, Akhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Akif Şenyürek, Akhisar Belediye Başkan yardımcısı Ömer İşçi, Akhisar Ziraat Odası Başkanı Ahmet Akbuğa, Akhisar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan yardımcısı Şerif Servet Şerifoğlu, Akhisar Ticaret Borsası Meclis Başkan yardımcısı Kazım Ertürk, ziraat mühendisleri, zeytin üreticileri, sponsor firmalar katıldılar.

Akhisar İlçe Gıda Tarım Müdürlüğü proje koordinatör yardımcısı mühendis Hüseyin Tabakçı’nın açılış ve tanıtım konuşmasının ardından konuşmasını yapan İlçe Müdürü Mehmet Akif Şenyürek Akhisar’ın zeytin sektöründeki yeri ve  Bakanlığın tarımsal politikalarında iyi tarım uygulamalarının önemine değindi. Şenyürek şunları söyledi;

Akhisar, 827.435 dekar tarım arazi varlığı ile Manisa’nın en fazla tarım arazisine sahip ilçesidir. İlçemizde 407.500 dekar alanda dikili 12 milyon zeytin ağacı bulunmaktadır.

Akhisar, Ülkemiz yeşil zeytin üretiminin % 70 ini, sofralık zeytin üretiminin % 30 unu üreten bir merkez konumundadır. Zeytinin başkentidir. Akhisar’da 2011 yılında 103 bin ton, 2012 yılında 140 bin ton zeytin üretimi gerçekleştirmiştir. İlçemiz 2013 yılı zeytin üretim tahmini 105 bin 753 tondur. İlçemizde 222 zeytin işleme, 37 zeytin sıkma, 18 zeytinyağı dolum tesisi olmak üzere 282 işletme faaliyet göstermektedir. Akhisar bu rakamlardan da anlaşıldığı üzere zeytin üretimi ve zeytine dayalı sanayisi ile lider durumundadır.

Bakanlığımızca uygulamaya konulan Zeytinde Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi (EKÜY) projesi pilot uygulama olarak İlçemiz zeytin ve zeytinyağı kalitesinin arttırılmasına yönelik olarak 2012 yılında 196 çiftçi ile 8.642 dekarlık alanda başlatılmış, 2013 yılında ise 206 çiftçi ile 10.100 dekar alanda  uygulamaya devam edilmiştir.

2013 yılında İlçe Müdürlüğümüzce uygulamaya konulan ve Zafer Kalkınma Ajansı tarafından finanse edilen “Akhisar’ın Zeytini İyi Tarımdır Güvencesi” projesi ile Ülkemiz zeytin tarımında merkez olan ilçemizde, zeytin ürününün kalite ve verimliliğinin arttırılarak standardizasyonunun sağlanması, zeytin üreticilerini İyi Tarım Uygulamaları konusunda bilinçlendirerek çevre, insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyen, tarımda izlenebilirlik ve sürdürülebilirlik ile gıda güvenliğini sağlayan tarımsal üretim metodunu benimseterek, ürünlerin sertifikalandırılması hem üreticilerin gelir düzeylerini hem de tüketicilerin güvenli gıdaya ulaşım olanaklarının arttırılması amaçlanmıştır.

Proje ile zeytin tarımının en fazla yapıldığı, köylerimizde en az 500 zeytin üreticisinin çiftçi toplantılarıyla bilgilendirilmesi, 40 üretici ile yurt içinde İyi Tarım Uygulaması yapan işletmelere çiftçi gezisi düzenlenmesi, 10 üretici ye 2013 yılı ürünleri için İTU sertifikası alınması ve en az 200 üretici ile ilçemizde İTU sertifikası almış pilot alanlarda tarla günü düzenlenmesi hedeflenmiştir.

Proje hedefleri doğrultusunda bu gün düzenlediğimiz tarla gününden beklentimiz üreticilerimizde iyi tarım uygulamaları ve gıda güvenliği bilincinin arttırılması, üreticilerimizle Kurumumuz arasındaki yakınlaşma ve iletişimi arttırmak, sanayicimizin İyi Tarım Uygulaması ile elde edilen sertifikalı ürünleri talep etmeleri noktasında katılımlarını sağlamaktır.

Neden zeytin ürününde  iyi tarımı önemsiyoruz ? Çünkü

İyi tarım uygulamaları Bakanlığımızın tarım politikalarının temel hedefleri arasında yer almaktadır. Bakanlığımızca örtü altı üretimde dekara 100 TL, açıkta meyve ve sebze alanlarında dekara 25 TL destekleme ödemesi yapılmaktadır.

Tarımsal ve ekolojik kaynakların sürdürülebilir kullanımının sağlanması, kırsal alanda yaşam standartlarının yükseltilmesi, güvenilir gıdaya ve kaliteli tarımsal ürünlere erişilebilirliğin sağlanması tarım politikalarımızın hedefleri olarak sayılabilir.

İyi tarım ile üretilen ürün sağlıklı ve kalitelidir.

İyi tarım ile üretilen ürünün ekonomik değeri daha fazladır. İç ve dış pazarda tercih sebebidir.

İyi tarım ile üretilen ürünün izlenebilirliği sağlanır.

İyi tarım ile tarım çalışanlarının güvenliği ve refahı sağlanmış olur.

İyi tarım ile tarımın çevreye olan zararı azaltılmış olur.

Gıda güvenliğinin sağlanması ve kaliteli üretim noktasında üreticilerimize güveniyoruz.”

Konuşmalardan sonra zeytin bahçesinde iyi tarım uygulamalarının getirdiği farklılıklar davetlilere gösterildi.  

 
































Yorumlar