• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • Manisa 22 °C
  • İzmir 19 °C
  • 3 Vardiya Çalışacak Bay ve Bayan Aranıyor
  • Gece Bekçisi Aranıyor
  • ASDER Edebiyat Atölyesi Başlıyor
  • Vasıflı, Vasıfsız Çalışma Arkadaşları Aranıyor
  • Ramiz Et İşleme Tesislerine Çalışan Aranıyor
  • Kasiyer ve Şef Garson Aranıyor
  • İkinci el saç ve sandaviç panel bulunur

MTV için son gün ne zaman?

Okunma Sayısı: 4638
MTV için son gün ne zaman?
MTV ödemelerinde süre uzatıldı. MTV için son gün ne zaman? MTV ödemeleri nasıl yapılır? Araç yaşı nasıl hesaplanır? Araç sahiplerini ilgilendiren MTV ödemeleri ile ilgili son gelişmeler haberimizde.

MTV ödemelerinde süre uzatıldı. MTV için son gün ne zaman? MTV ödemeleri nasıl yapılır? Araç yaşı nasıl hesaplanır? Araç sahiplerini ilgilendiren MTV ödemeleri ile ilgili son gelişmeler haberimizde.

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV)’nin ilk ödemesi 31 Ocak Pazar günü sona ermesi gerekiyordu ancak son gün pazar gününe denk gelince ilk taksit ödeme süresi 31 Ocak’ tan 1 Şubat’ a uzatıldı.

MTV ödemeleri iki taksit şeklinde ödeniyor. İlk taksit ödemesinin de 1 Şubat' a kadar yapılması gerekiyor.İkinci taksit ödemesi ise temmuz ayı içerisinde gerçekleşecek.

MTV ÖDEME İŞLEMLERİ NASIL YAPILIR?

MTV ödemelerinde araç sahipleri araç tipi ve modellerine göre vergi ödeyecek. Gelir İdaresi Başkanlığı' na ait "gib.gov.tr" adresinden, MTV 2016 yılı 1. taksit ödeme sorgulaması ve ne kadar vergi ödeyeceğine dair sorgulama işlemleri gerçekleştirilebiliyor. Sistemde ayrıca online ödeme işlemleri de yer alıyor. Ödeme için anlaşmalı bankaların kredi kartı ile yine "gib.gov.tr" üzerinden, bu bankaların internet bankacılığını kullanarak işlem gerçekleştirilebiliyor. Sayfada internet Vergi Dairesi, Motorlu Taşıtlar, Motorlu Taşıtlar Sorgulaması ve Kredi Kartı ile Ödeme bölümünü seçerek ödeme işlemini anında yapabiliyorsunuz. Ödeme işlemi için araç sahipleri banka şubelerinden de gerçekleştirebilecek. MTV ödemeleri peşin olarak da ödenebiliyor ya da iki taksit şeklinde ödeme gerçekleştirilebiliyor.  Motorlu Taşıtlar Vergisi yönünden mükellefiyet kaydının bulunduğu Vergi Dairesi Müdürlüğüne veya Motorlu Taşıtlar Vergisini tahsile yetkili diğer Vergi Dairesi Müdürlüklerine başvurarak da MTV ödemeleri ödenebilir.

MTV NASIL HESAPLANIR?

MTV, 1/1/2010 tarihinden itibaren motorlu taşıtların vergilendirilmesine ilişkin, 197 sayılı Kanunun 5 ve 6 ncı maddelerinde şartları belirtiliyor.

Aracın cinsine göre kanunda belirtilen tarifelere göre belirlenmektedir. Aracın yaşı ilgili MTV ödemesinin ait olduğu yıldan, aracın modeli çıkartılıp sonuca 1 ekleyerek bulunabiliyor.  Örneğin 2010 model bir aracınız varsa 2016 yılı MTV ödemesi için araç yaşını 6 (2016-2010+1=7) olarak seçmelisiniz.

mtv-vergi-hesaplama.jpg

Hangi taşıtlar motorlu taşıt vergisi ödemez

Genel ve özel bütçeli idareler, sosyal güvenlik kurumları ile il özel idareleri, belediyeler, köy tüzel kişilikleri ve Türkiye Kızılay Derneği adına kayıt ve tescil edilen taşıtlar

Karşılıklı olmak şartı ile, yabancı devletlerin Türkiye’de bulunan elçilik ve konsolosluklarıyla, elçi, maslahatgüzar ve konsoloslarına, elçilik ve konsolosluk memurlarına ve ait taşıtlar,

Sakatlık dereceleri % 90 ve daha fazla olan malul ve engellilerin adlarına kayıtlı taşıtlar ile diğer malul ve engellilerin, bu durumlarına uygun hale getirilmiş özel tertibatlı taşıtlar.

Hurdaya çıkmış araçlar. (Aracın geçmiş dönemlere ait borcu olmamak kaydı ile)

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonuna intikal eden bankalara, tasfiyeleri Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu eliyle yürütülen müflis bankaların iflas idarelerine ait taşıtlar.

PARANIZI GERİ İSTEYİN

Bu hesabı yapıp başvuru yapmanız gerekiyor. Aksi halde bu durum otomatik olarak dikkate alınmıyor. Ayrıca araç sahipleri, son 5 yıla ait MTV ödemelerini kontrol ederek, fazla paraların iadesini talep edebiliyor.

1453785538861.jpg

İnternetten ödemelere dikkat

Özürlüler için alınan araçlar MTV'den istisnadır. Yani bu araçlar için MTV ödenmez. Günümüzde vergi dairesine gidip kalabalıkta sıra bekleyerek vergi ödemeye alternatif yollar mevcut.

İnternetten veya bankacılık sisteminden faydalanarak vergi ödemek nispeten daha kolay. Ancak bu şekilde yapılan ödemelerde dalgınlık ve hatadan dolayı ödenen vergilerin tekrar ödenmemesi için dikkatli olmak gerekir. Gelir İdaresi Başkanlığı dolandırıcıların internet vergi dairesi sitesini taklit ettikleri ve vergisini ödemek isteyen vatandaşları dolandırdıklarını açıkladı. Böyle bir mağduriyete maruz kalmamak için ödeme yaparken arama motorundan değil, başkanlığın resmi internet sitesinden giriş yapmakta fayda var.

İnternetten yatırılan MTV'lerin yazıcıdan alınan çıktısı vergi dairesince makbuz olarak kabul edilmiyor. Bu yüzden Motorlu Ta­şıtlar Vergisi'ni internet üze­rinden ödeyenlerin en yakın banka şubesinden vergi tahsil alındısı almaları gerekiyor. Ayrıca bankalardan yapılan ödemelerde bir sorun yaşamamak için plaka, vergi sicil numarası (Ruhsat sahibinin vergi sicil numarası kullanılmalıdır), vergi dairesi, ad, soyad/unvan vb. tahsilat bilgilerinin tam ve doğru ola­rak girilmesi gerekiyor.

MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ ÖDENMEZSE NE OLUR?
 
Tıpki trafik sigortası gibi Motorlu Taşıtlar Vergisi de her aracın yaptırması zorunlu tutulan bir uygulamadır. Peki, Motorlu Taşıtlar Vergisi ödenmezse ne olur? Belli bir zaman dilimi olan bu verginin  geciktirilmesi durumunda, araç sahiplerine ceza uygulanır. Ocak ayında ödenen ilk taksit  ödenmediğinde, ikinci taksitte ilk olarak önceki verginin borcu talep edilir. Eğer araç sahibi hiçbir Motorlu Taşıtlar Vergisi'ni ödemediyse, ilk olarak bir mektupla uyarılır, uyarıya rağmen ödeme işlemi gerçekleşmezse, araç sahibinin banka hesaplarına haciz konur ve tüm ödenmemiş vergilerin tutarı tahsil edilecektir.

  • Yorumlar 0
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
REKLAM ALANI
  • Amerikan Kültür Dil Kursu
  • Amerikan Kültür Dil Kursu
  • Kuzey Ege Kurs
  • Kuzey Ege Kurs
1/20
Başlangıç Tarihi
Başlangıç Tarihi
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 Akhisar Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.