Nevin Dağlı’yı anlatan kitap
“Bir cumhuriyet Kadını Nevin Dağlı”
Yazar: Coşkun Çağlar
Artshop yayınları,
İlk basımı:Haziran 2017
Sayfa sayısı:160
Akhisarlı yazar Coşkun Çağlar, “12 Eylüle Kadar”, “Özgürlük ve Aşk” ve “Eşkıya” nın ardından yeni kitabı “Bir Cumhuriyet Kadını Nevin Dağlı” ismiyle Artsop Yayınlarından yayınlanarak okurlarla buluştu.
Enerjinizi nereye koyarsanız hayat oradan beslenir” diyen Nevin Dağlı, Akhisar’ın renkli simalarından birisidir. Onu Akhisar da tanımayan hemen hemen yok gibidir.
Kitapta Nevin Dağlı’ın yaşamı kaleme alınırken Akhisar’ın o günkü yaşam koşularını ve ülkede gelişen toplumsal, siyasal olayları da okuyucuya aktarılmış olması kitabı zenginleştirmiş. Ülkenin ve Nevin Dağlı’nın biyografisi iç içe verilmiş.. Atatürk’ü gördüğü an hafızasından hiç silinmemiş. Menemen Olayları, 1946 seçimleri, Köy enstitüleri, 27 Mayıs 1960 askeri darbesi, 12 Mart askeri darbesi, 1974 de ki Kıbrıs Çıkarması TÖB-DER, 1977 seçimleri, 1 Mayıs 1977 olayı, Maraş ve çorum olayları, Tariş direnişi,, 12 Eylül darbesi, 1993 de Sivas Madımak da yaşananlar, 2000 de cezaevlerinde yaşanan Hayata Dönüş operasyonu, 2011 Irak sınırında yaşanan kaçakçıların bombalanması olayı, Gezi olayları, 2015 de Cizre , Sur ve Suruç da yaşananlar, 15 temmuz darbe girişimi gibi Türkiye tarihinde önemli olan olaylar hakkında değerlendirmeler yapılıyor.
Görev yaptığı İcikler, Ballıca, Sünnetçiler köylerinin o dönemlerdeki tasviri nerelerden nerelere geldiğimizi gösteriyor. Akhisar da şimdi anılarda anlatılan “ Zogo” nun lokantası hakkında detaylı bilgiler ediniyoruz. Milletvekilliği yapmış olan eşi Hasan Ali Dağlı’yı Onun gözünden okuyoruz. Kitabın sonuna Sivil toplum örgütlerinin Nevin Dağlı hakkında ki görüşleri eklenmiş. Aile albümünden seçilmiş fotoğraflar ile kitap sonlanıyor.
Çarlık Rusyasının Kafkaslarda yaptığı kıyımların sancısını yaşamış binlerce ailenin Türkiye’ye zorunlu göçüyle başlayan yaşama tutunma çabası Nevin Dağlı’ın ailesi içinde geçerlidir. Geldikleri ülke savaşlarla meşguldür. Balkan savaşları, Birinci Dünya Savaşı ve İstiklal savaşı.. Cumhuriyet sonrası öğrencilerin okumak için çektikleri çileleri onun yaşamında görebiliyoruz. İdealist öğretmenleri atandıkları köylerde beklemedikleri sıkıntılar karşılar. Rahat doğursun diye keçi işkembesine oturtulmak bugün duyanlara çok saçma gelse de bir zamanların köy yaşantısında kanıksanan alışkanlıkmış. Bugün on- on beş dakikada gidilebilen köy-ilçe yolu at arabasının bile lüks araç sayıldığı zamanlar da kağnı ile saatlerce sürebiliyormuş.
Giydiği kloş etekleri, kendisiyle özdeşleşmiş saç şekliyle, sosyal projelerde, yürüyüşlerde en önde görmeye alıştığımız Nevin Dağlı katıldığı düğünler de takı töreninde gelin ve damada Türk bayrağı hediye edip “Onuncu Yıl Marşı”nı herkese söyletir. Yaşı doksanın üzerine çıkmasına rağmen hala bunları yapabilme enerjisi insanları şaşırtır ve hayran bırakır.
Nevin Dağlı’yı ilk olarak ilk öğretmenim Mehmet Dal sayesinde gıyabında tanımıştım. Zeynelzade Halk Kütüphanesinde yapılan şiir dinletilerinde sohbet etme imkanım olmuştu. Atatürk’ün Akhisar’a geldiğinde kaldığı iddia edilen evi kendisine anlattığımda çok heyecanlanmıştı. Tahir Ün caddesinin başında ki evinden Aynalı Camisinin yakındaki eve kadar dinlenmeden yürümesine hayran kalmıştım. Araç ile gitme teklifimizi nazikçe ret etmişti. Yaşı doksanı aşmıştı ama çok sağlıklıydı.
Akhisar’ın tanınmış renkli simalarını anlatan kitaplar çıkmalıdır. Kişilerin hayat öyküsünde Akhisar’ın farklı dönemlerinin yaşamı da anlatılmış oluyor.