Obsesif kompulsif bozukluk
Ne yazık ki tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19, kişilerde birçok psikolojik problemlerin oluşmasına neden olmaktadır. Bu dönemde kişilerde en sık kaygı (anksiyete) ve obsesif kompulsif bozukluk belirtileri görülmektedir. Ancak pandemi döneminde OKB, hastalık boyutunda takıntıya yatkın kişileri daha fazla etkilemektedir. Peki nedir bu OKB (obsesif-kompulsif bozukluk)?
Obsesyon, bireyin engel olamadığı, yineleyici ve tekrarlayan düşüncelerdir. Kompulsiyon, obsesyonların neden olduğu kaygı, huzursuzluk ve sıkıntıları azaltmak ve bastırmak için yapılan yineleyici davranış ve zihinsel eylemlerdir. Obsesif Kompulsif Bozukluğa (OKB) sahip hastalar durumlarını durduramayacaklarını düşündükleri için daha fazla endişeye kapılırlar. Bu endişelerini bastırmaya yönelik davranışlarda bulunmaya çalıştıkça da kendilerini zorlarlar. Bu yüzden de durum çoğu zaman kötüye gidebilmektedir. Bu kişiler düşüncelerinin yanlış olduğunu bilseler bile düşünmeden yapamazlar.
Obsesif Kompulsif Bozukluk belirtilerine bakacak olursak: aşırı temizlik takıntısı, ellerin temiz olmasına rağmen ellerini defalarca yıkama, kıyafetlerini sık sık değiştirme, abartılı şekilde düzenli olma, mükemmeliyetçilik, ocağın, kapının, prizlerin kapalı olduğundan emin olmak için sürekli kontrol etme, kelime, dua veya sayıları içinden sürekli tekrar etme, bitmeyen duş alma isteği, mikroplardan korkma, cinsel veya dinsel konuları düşünmekten korkma, kendisinin ya da sevdiklerinin zarar göreceğine dair düşünceler OKB’nin belirtilerindendir.
İçinde bulunduğumuz pandemi sürecinde OKB (obsesif kompulsif bozukluk) belirtilerini yaşıyorsanız gerçek olmayan haberler ve sosyal medyadan uzak durup, güvenilir kaynaklardan bilgi edinin, gün içerisinde sürekli haber kaynaklarını takip etmeniz takıntılarınızı arttıracağı için belli zaman aralığında takip edin, yeni hobiler edinerek zihninizi gündemden uzaklaştırın, zihninize gelen abartılı düşünceler virüsün size bulaşmış olmasından değil, zihninizin yarattığı abartılı ve olumsuz düşünceler olduğunu kabul edin, nefes egzersizleri yapın. Bu süreç günlük işlevselliğinizi bozuyorsa bir uzmandan yardım almanız yarar sağlayacaktır.