Seçim sathi mailine girdik, Sınav olayının ne olacağını önümüzdeki haftalarda anlayacağız naçizane bazı düşünceler:
Geçen Cuma günkü Milliyet Gazetesi ilk sayfasında Fikret Bila Cumhurbaşkanı'nın Gabon kıyısında twittere koyduğu resmi kullanarak yerel balıkçı ile sohbeti yazmış. Gül ayakkabılarını çıkartmış Afrikalı bir balıkçı ile kumsalda sohbet ediyor; balıkçı kürek çekerek balık avlıyormuş: Gül bir motor olsa daha iyi olmaz mı dedim. Bizim için çok lüks anlamında baktı. Size motor gönderelim dedim rüya görüyormuş gibi oldu diye. Ben Gül'ün twitterini takip etmiyorum. Gazetenin ayni sayfasında Cumhurbaşkanı GK Başkanı ve Başbakan ile Kuvvet Komutanlarının kullandığı 4 adet 16 kişilik yılda beherinin bakımı 1 milyon dolar olan jet uçağının resmi var. Umarım Sn. Gül bizim paramızla deniz motoru armağan etmiyordur diye aklıma geldi. Gül önceki Cumhurbaşkanına göre birkaç sınıf daha yukarda bir yönetici ama yeter. Sonra bu hayrı kendi ülkesine satmak? Sağol, almayayım.
Başbakan Londra'da başkanlık siteminden bahsetmiş. Hırs ve gücün sarhoş edici cazibesidiye aklımdan geçti. O da son derece çalışkan, ve değerli hizmetlerde bulundu ama inanılmaz gaflar da yapıyor. NATO-Libya konusunu mu, Kars'taki heykel mi, yoksa tüp gaz, TV ve köprü ile atom enerjisinin kıyaslanmasını mı istersiniz, örnekleri ortada ve insanları korkutacak bir hırsı var. Enerji gereksinimi için atom reaktörü kurmak gerekebilir ama Japonya deneyiminden sonra teknolojiyi bir daha gözden geçir! Artık nüfusun bu dünyada (ve bu ülkede) ilelebet artamayacağını kavramış bir lidere gereksinim var. Birkaç yıl kenara çekilip okuyamadıklarını okusa, ülkeye daha çok hizmet edebilir diye inanıyorum. Demirel Bayar çekişmesi sonra Özal Demirel çekişmesini anımsıyorum da: nerede Brezilya lideri Lula de Silva gibi kenara çekilebilme gücü?
Erdoğan, Gül ve Arınç üçlüsü bir ipi yapan üç iplik gibi. Arınç içlerinde en fazla derinliğe sahip olanı gibi gözüküyor dışardan ama lider Erdoğan.
İmamın orduları kitabını okudum. İkinci bölümde uyuşturucu operasyonlarından yoğunca bahis olunmuş. Bulunan malın yüzdesi oranında mükâfat alan polisler zaten biliniyor da bu konu daha da açık olarak gündeme taşınsa idi gibi bir izlenimim oldu. Fetullah Gülen halkın devlet KİT i olan Diyanet'e cevabı bence ve din ile devlet çağın gereği gibi ayrılsa ( %99 Müslüman deyip alevinin, diğer dinlerin ve ateistin hakkı devletçe yenmese) Gülen gene çok önemli bir şahsiyet olacak ama bu garibin uzun vadeli bakış açısına göre sandığı ve sanıldığı kadar mühim bir insan da değil. Din ve Devlet konusunu daha önce yazmıştım (Din ile devlet). Hem İslam'da profesyonel din adamı sınıfı yok ki? Hani din kişi ile Allah arasındaydı, yeni doğan bebenin nüfus cüzdanına hala din yazılmıyor mu? Sana ne yahu kulun dininden?
İktidar partisi Gülen hareketinin de desteğini kaybetmek istemez doğal olarak. AKP bu seçimi de kazanacak ama kanaatimce DP'nin MHP ye yakınlaşması ile MHP ve yeni kan ile CHP bu seçimden daha güçlü çıkacaklardır. Bu sefer de başkanın vekilleri seçilecek milletin vekilleri başka bir bahara umalım. Seçim kanunu şart, yeni anayasa şart ve din ile devletin düzenlenmesi şart, hani kitler politikacıya nüfuz verdikleri için ortadan kalkacaklardı? Diyanet ne o zaman Allah rızası için? İktidardaki partiye gerek gördüğü gibi (bizim paramızla) memur alma ve maaşa bağlama organı değil mi? Bir güncel saptama daha-- Ahmet Şık'ın kitabını okuduktan sonra: ülkemizde hukuk tıbbiyenin ve mühendisliğin epeyce gerisinde. Neyse, bahar çok güzel ve her şey daha iyi olacak, gençler bir çevre partisini ve yeni liderleri gündeme taşıyacaklardır diye umalım.