OSMAN GÖKÇEN - BAŞÇAVUŞ
1977 – 1979 yılları İTÜ’de olmama karşın, zamanın çoğunu Akhisar’da geçirdiğim yıllar. 1980 öncesi, 12 Eylül 1980 darbesine giden yolda terör taşları tek tek, özenle döşenmekte olduğundan okul bir açılıyor, bir kapanıyor; hem de uzun süreli. Ben de Akhisar’a dönüyorum mecburen.
İşte o yıllarda tanıdım Osman Gökçen’i. O bizim, pardesüsü omzunda, ağzından sigarası eksik olmayan, ak saçlı Osman Başçavuşumuzdu. Çoktan emekli olmuş, uzun yıllar görev yaptığı Akhisar’da kalmış ve gençleri, kötü yollara düşmemeleri için, spora yönlendirmek amacıyla Doğan 6Eylül futbol takımında yöneticilik yapıyordu.
1976’de bir mahalle takımı olarak kurulan Doğan 6Eylül, 1977’de Osman Başçavuş’un girişimleriyle Manisa Bölgesi 2. Amatör Kümeye girdi. O yıl Akhisar’da grup şampiyonu olduk ve Manisa’ya dörtlü finallere gittik. Tüm maçlarımızı kaybedip geri döndük. İkinci sezona 6 Mart 1978’de 6-1’lik Gölmarmaraspor maçı ile başladık ve yenilgisiz grup şampiyonu olarak Mayıs 1978’de Manisa’ya yine dörtlü finale gittik. Bu kez tüm rakiplerimizi yenerek bölge şampiyonu olduk ve 1. Amatör kümeye yükseldik. Eylül 1978’de başlayan 1. Amatör Küme liginde sonuncu olup küme düştük. Aynı grupta Akhisarspor ile yaptığımız maçlardan birini, 2-0 öndeyken, yediğimiz 2 golle 2-2 berabere bitirdiğimizi anımsıyorum.
1979 yazında Akhisarspor’a transfer oldum, aklımda kalan rakam doğruysa 2500 TL transfer ücreti aldım. Yılmaz hoca “Büyük Mustafa gibi adamsın” derdi, solak olduğum için. O yıllarda Altay ve Büyük Mustafa (Mustafa Denizli) Türkiye’nin parlayan yıldızlarıydı. Altay ve Karşıyaka ile hazırlık maçları yapmak üzere İzmir’e gittiğimizi anımsıyorum. Ligler başlamadan ülkede sıkıyönetim ilan edildi; ardından 12 Eylül 1980 darbesi geldi. İTÜ açıldı, ben lig maçlarına çıkmadan İstanbul’a döndüm. Akhisar’daki futbol maceram böylece bitmiş oldu (ama İstanbul ve İTÜ’de uzun yıllar sürdü).
Bu arada, aynı yıllarda kısa bir süre Doğan 6Eylül Basket takımı bile kurduk, ben orada da oyun kurucu olarak oynadım, Kazma Bülent, Süleyman, hatta Behiç de vardı takımda. Bir sezon resmi maçlar yaptık, epey maç kazandık Akhisar Kapalı Spor Salonunda. Osman Başçavuş takımı çalıştırmak için genç, yakışıklı, güler yüzlü bir yüzbaşı ayarlamıştı. Akşamları salonda çalışıyorduk. Çok güler yüzlü bir yüzbaşıydı, anımsıyorum, Osman Başçavuş’u iyi idare ediyordu.
Osman Başçavuş, 1937 yılında Denizli’de doğmuş. İlk ve orta okulu Çal’da, ardından Endüstri Meslek Lisesini Denizli’de tamamlamış. Sınıf arkadaşlarından birisi de rahmetli Özay Gönlüm imiş. 1958’de İzmir Gaziemir’de Sınıf Hazırlama okulunu bitirip Astsubay olarak göreve başlamış. Kurada başka yer çıkmasına rağmen, bir arkadaşıyla atama değişimi yapıp Akhisar’a gelmiş. 1959’da Akhisar’da evlenmiş. İki yıl sonra, 1960’da bir tayinle Kütahya’ya gitmiş, 5 yıl görevden sonra 1965’te tekrar Akhisar’a tayin olmuş. 1974’te son tayini İstanbul’a çıkınca emekliliğini istemiş ve Akhisar’da kalmış. Emekli olduktan sonra, önce Doğan 6Eylül, ardından Kayalıoğlu Spor kulüplerinin yönetimlerinde yer almış. Yasak olmasına karşın, askerlerini, komutanlarından aldığı özel izinle, amatör ligde oynatmış.
Çok severdim Osman Başçavuş’u; biliyorum, o da bizi çok severdi; çok emek verdi bizlere gençliğimizde. Tipik bir asker olarak sert görünümlü biriydi, ama büyük bir yüreği vardı. Ne zaman Akhisar’a gelsem, rahmetli kaptan Cumhur (Neşeli) Abinin yerinde bulurdum onu, çay içer tatlı tatlı sohbet ederdik ikisiyle de. Rahmetli babamdan haberlerimi alırdı hep, selam yollardı sık sık. Başarılarımla gurur duyduğunu biliyordum.
Bugün bu zengin anılarım varsa, biraz da Osman Başçavuş sayesindedir. 11 Nisan 2007 aramızdan ayrıldı; toprağı bol olsun!