• BIST 10104.85
  • Altın 3180.65
  • Dolar 35.6718
  • Euro 37.4624
  • Manisa 10 °C
  • İzmir 13 °C
  • Bitki Koruma Ürünlerinin Uygulanması
  • Hocalara Geldik Başarı Merkezi
  • Futbol Hakem Kursu Açılıyor
  • Hocalara Geldik Başarı Merkezi Bursluluk Sınavı
  • Vasıflı Vasıfsız Personel Alınacaktır
  • İkinci el saç ve sandaviç panel bulunur

Özgür Özel Akhisar'daki Taşımalı Eğitim Sorununu Meclise Taşıdı

Okunma Sayısı: 5192
Özgür Özel Akhisar'daki Taşımalı Eğitim Sorununu Meclise Taşıdı
CHP Manisa Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Özgür Özel'in Akhisar'daki taşımalı eğitim sorununa ve taşımacıların sorunlarını Türkiye Büyük Millet Meclisine taşıdı.

Özgür Özel Akhisar'daki Taşımalı Eğitim Sorununu Meclise Taşıdı
Haber Merkezi

CHP Manisa Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Özgür Özel'in Akhisar'daki taşımalı eğitim sorununa ve taşımacıların sorunlarını Türkiye Büyük Millet Meclisine taşıdı. Özgür Özel’in meclise verdiği soru önergesinin tam metni;

“TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Milli Eğitim Bakanı Sayın Nabi Avcı tarafından yazılı olarak yanıtlandırılmasını saygılarımla arz ederim.

Özgür Özel
Manisa Milletvekili

Türkiye’nin tüm illerinde ve ilçelerinde olduğu gibi, Manisa’nın Akhisar ilçesinde de ilköğretim, ortaöğretim ve liseler için pek çok köyde taşımalı eğitim yapılmaktadır. Geçtiğimiz yıllarda da Akhisar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün açtığı ihalelerde genelde il dışından büyük firmalar gelip, yaklaşık 2 milyon TL tutarındaki ihalelere girerek bu ihaleleri almış ve köylerde taşımacılık yapan şoför esnafına çok düşük fiyatlarla bir alt işveren olarak bu işi vermiştir. Bunun üzerine, yıllardır emeklerinin karşılığını alamayan, düşük ücretlerle çalışan şoförler ise 149 nolu SS kooperatifini kurarak ideal bir örgütlülük ve ideal bir ekonomik örgütlenme ve dayanışma modeli koymuşlar ve bu seneki ihaleye talip olmuşlardır.

Ancak, ihale şartnamesinde ihaleye girecek olan tüzel kişiler için aranan yeterlilik şartları arasında daha önceki yıllarda böyle bir işi yapmış olma şartı (iş bitirim belgesi) arandığından yeni kurulan bu kooperatifin adeta önü kesilmiş ve ihaleye girememiştir. 2 milyon 57 bin TL bedele açılan ihaleyi 1 milyon 650 bin TL’ye şehir dışından bir firma almıştır. Ancak bu kez ihaleyi alan bu firma 120 araçla geçen yıl yapılan işi yaklaşık 80 araçla yapmaya, İzmir’den şoförler getirmek suretiyle bu yükümlüğü yerine getirmeye çalışmıştır. Söz konusu şirket, geçen yıl bu işi yapan şoförler yerine, Akhisar ve köylerini hiç bilmeyen şoförlerle hizmet vermeye başlamış ve ihalede Kooperatifin önünü kesen “deneyim” şartı şirket tarafından yerine getirilmeyen bir unsur haline dönmüştür.

Araçların teknik yetersizliği, araçların evrak eksiklikleri, personelin eksik olduğu gibi iddialar bir yana öğrenciler büyük güçlükler yaşamaktadır. Kimi köylere hiç servis ulaşmazken, bazı öğrenciler ise 1 saat önceden okula bırakılmakta ya da çocuklar ilçe merkezine gelen kadar köy yollarında bir araçtan diğerine transfer edilmektedirler. Geçen senelerde ihale şartlarına uygunluk çok sıkı denetlenirken, bu sene şartların pek çoğunu yerine getirmeyen firmaya karşı esnek davranıldığı, bizlere doğrudan vatandaşlar, veliler tarafından aktarılan sorunlardan sadece bir kaçıdır. Akhisar’da bu sorun her geçen gün büyürken, henüz bir çözüme kavuşmamış ve ülke genelinde taşımalı eğitimde yaşanan sorunların bir benzeri burada da yaşanmaya başlanmıştır.

Bu bağlamda;

Türkiye’de kaç ilçede taşımalı eğitim yapılmaktadır?

Bu taşımalı eğitim için açılan ihalelerde Bakanlık tarafından bir şartname hazırlanmış mıdır? Bu şartnamenin bir örneği var mıdır?

2014-2015 eğitim-öğretim yılında Türkiye’de kaç ilçede benzer ihaleler açılmıştır ve bu ihaleler hangi bedellerle, kimler tarafından alınmıştır?

Ülke genelinde, taşımalı eğitim hizmeti verilen ilçelerde, ilçelere göre güzergah uzunlukları nedir?

İhalede aranan şartlardan biri olan iş bitirim belgesinin amacının aksine sonuçlar doğurduğu yönünde şikayetler Bakanlığınıza ulaşmış mıdır? Bakanlığınız söz konusu şikayetler hakkında nasıl bir çalışma başlatmıştır?

Şoförlerin birleşerek kurdukları kooperatifler ilk kez ihaleye girdiklerinde, kooperatif üyelerinin geçmiş senelerde taşeron olarak kendilerine iş veren firmalara kestikleri faturalar iş bitirim belgesi olarak ihalede neden kabul edilmemiştir?

Tüzel kişiliklerden talep edilen iş bitirim belgesi yerine Kooperatifler ilk kez böyle bir ihaleye başvurduğunda tek tek her üyenin önceki senelerde yaptığı işler için kestikleri faturaların yeterli görülmesi yönünde bir çalışmanız var mıdır? Böyle bir düzenleme yapılacak mıdır? Yapılacaksa ne zaman yapılacaktır?

Bu tip sorunlara çözüme kavuşması amacıyla İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından doğrudan temin ihalesi açılarak, güzergah güzergah ihaleye çıkılması ve önceliğin o ilçe/köyde taşımacılık yapan kişilere verilmesi ve bu kişilerin de ekonomik anlamda desteklenmesi amacıyla yeni bir düzenlemeye gidilmesi düşünülmekte midir?”

 

  • Yorumlar 16
    Diğer Haberler
    REKLAM ALANI
    • Amerikan Kültür Dil Kursu
    • Amerikan Kültür Dil Kursu
    • Kuzey Ege Kurs
    • Kuzey Ege Kurs
    1/20
    Başlangıç Tarihi
    Başlangıç Tarihi
    Tüm Hakları Saklıdır © 2003 Akhisar Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.