Penceremden inciler
Rahmetli Serpil Uzun, Kıbrıs İlkokulunda (1963)eğitim öğretim yılında bizleri okutan ilkokul öğretmenimizdi. Ruhu şad olsun. Işıklarda uyusun. Penceremden İnciler’in yazarı Dr. Demet Uzun Nohutçu, Serpil öğretmenimin biricik kızıdır. Bu bağlamda kitabının tanıtımını hüzünlü bir girişle başladım. İnsan, ister istemez geriye dönüp bakarak anılarını bir bir gözünün önünden geçirince, ilk alfabeyi öğreten, okumayı yazmayı söktüren, bizlerin gelişimi için uğraş ve emek veren saygıdeğer öğretmenini anmadan, yazmadan edemiyor. Toprağı bol mekanı cennet olsun.
Dr. Demet Uzun Nohutçu ile bundan tam beş ay önce kitaplarımızı birbirimize imzalayarak, kitaplaştık. Bu kelimeyi çok seviyorum: Kitaplaşma…Kitaplarını yeni okumaya fırsatım oldu. Yazdığı üç kitapta birbirinden güzel ve bilgi dolu. İlk kitabı Penceremden İnciler, ikinci kitabı Mektuplardan İnciler ve üçüncü kitabı Dr. İnci’nin Günlüğü. Adı üstünde hepsinde ‘’İnci’’ olunca, ortaya bütün inciler dökülmüş, saçılmış ve her telden yer yer serpintiler ortaya çıkmış. Neler neler yok ki? Harika bir atölye çalışması yaparak tüm etkinliklerini ve yaşamını kaleme almış. Rahmetli babasının yazdığı şiir kitabı Fakir Keyfi’nden seçme şiirleri tutunda, yemek tarifleri, mutfak, geziler, anılar, öyküler, masallar, hobiler, resim, tiyatro ve doğa sevgisi de var kitabında. Zevkle keyifle okudum. En çokta Deli Bal öyküsündeki sevimli iki ayıcıktan ortaya çıkardığı ve ders alacağımız kısa hisse hoşuma gitti.
Diğer iki kitabında ise sağlık konusuna değinerek anı türü yazılarıyla okurlarına ışık tutmuş. Özellikle günümüzde çağın hastalığı olan pandemi- korana konusunda bilgi ve belgelerden örnekler vererek, nasıl korunmamız gerektiğini anlatmış. Kaleminize sağlık Demet Hanım.
‘’ Yazmak sağlığa iyi gelir. Bir hekim olarak, hepinizin sağlığına katkım olsun isterim. Dileğim; mektuplarınızdan da bir kitap oluşması. Hadi o zaman, sizler de ‘Büyülü Gerçeklik’liğinizi oluşturun. Adı mektup; ama masal da olur, öykü de, makale de. Nasıl isterseniz öyle…
Yazarımız kitabında bu şekilde bir de mesaj veriyor okuruna. Yazar, başından geçen gerçek olayları isim ve mekan bildirmeden, inci taneleri dizmiş sayfalara. Roman olmaya soyunmuş ‘günlük’ diyebiliriz bu kitaplar için. Sağlık okur yazarlığına katkı sunmayı amaçlayan yazar, aynı zamanda okumanın sağlığa etkisini de vurguluyor. Bazen gülüp eğlenecek arada hüzünleneceksiniz. Ama satır aralarına yerleştirilmiş hicvi de fark edeceksiniz. Bu güzel kitapları okumanızı öneriyorum.
‘’İyi bir şeyle karşılaştığın zaman, yapman gereken ilk şey bulabildiğin insanla onu paylaşmaktır; bu şekilde iyilik öyle bir yayılır ki nereye gittiğini bilemezsiniz.’’
Forrest Carter
‘’Mutlu bir yaşam için pek az şey gerekli; gereken her şey içimizde ve düşünce biçimimizde.’’
Marcus Aurelius
‘’Bir insanın ana vatanı çocukluğudur’’
Epictetus