Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Bozkurt; Engelliler Haftasını Kutladı
- Basın Bildirisi
Engelli denince akla; Doğuştan veya sonradan herhangi bir hastalık veya kaza sonucu bedensel, zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal yetilerini çeşitli derecelerde kaybetmiş, normal yaşamın gereklerine uyamayan kişiler akla gelmektedir.Bu tanımdan yola çıktığımızda; Bu gün Ülkemizde engelli olan nüfusun toplam nüfus içindeki oranı %12.29’dur.Yani sekizmilyondörtyüz kişi engelli olarak yaşamlarına devam etmektedirler. Ortopedik, görme, işitme, dil ve konuşma ile zihinsel engellilerin oranı %2.58 iken yani yaklaşık 1.8 milyonsekizyüzbin, süreğen hastalığı olanların oranı ise % 9.70’dir yani yaklaşık 6.6 milyonaltıyüzbin kişidir.Engelli olma oranları yaş grubu bazında incelendiğinde her iki grupta da ileri yaşlarda engellilik artmaktadır. Ancak, bu artış süreğen hastalığı olanlarda diğer engel grubundakilere göre daha fazladır. 0-9 yaş grubunda ortopedik, görme, işitme, dil ve konuşma ile zihinsel engelli olanların oranı %1.54 iken 0-9 yaş grubunda süreğen hastalığa sahip olanların oranı % 2.60’tır. Bu oran, ortopedik, görme, işitme, dil ve konuşma ile zihinsel engelli olanlarda 50-59 yaş grubu, süreğen hastalığı olanlarda ise 20-29 yaş grubunda yaklaşık iki katına çıkmaktadır.
En fazla engelli nüfusun Marmara bölgesinde bulunduğunu ortaya koyan araştırmaya göre engellilerin çoğu evli, yüzde 37,7'si bekar ve yüzde 1,6'sı boşanmış durumda.Araştırmanın ileri analizi, çocuklukta ve gençlikte engelliliğe daha az rastlandığını ortaya koyuyor. Doğumla birlikte gelen engellilik daha azken, yaşlılıkta engellilik artıyor.
Analizler, engellilerin bir kısmında iki veya daha fazla sorunun bulunduğunu gösteriyor. Buna göre, bedensel engellilerin yüzde 5,5'inde görme, yüzde 3,2'sinde işitme, yüzde 8,4'ünde konuşma ve yüzde 6,6'sında ise zihinsel engel var. İşitme engeli bulunanların yüzde 34'ünde aynı zamanda konuşma engeli ve konuşma engeli bulunanların yüzde 27'sinde aynı zamanda zihinsel engel bulunuyor.Okuma yazma bilmeyen engellilerin oranı, okuma yazma bilmeyen genel nüfusun 3 katını oluşturuyor. Engellilerin yüzde 84,2'sinin eğitimi ilkokul düzeyinde.
Araştırma, genel olarak engelli bireylerin yüzde 68'inin yaşadığı çevrede engeline bağlı herhangi bir düzenleme bulunmadığını ortaya koyuyor.Konuşma engellilerin sadece yüzde 3,1, bedensel engellilerin yüzde 3'ü, görme engellilerin yüzde 2,6'sı, işitme engellilerin yüzde 2,3'ü ve zihinsel engellilerin yüzde 1,8'i yaşadıkları bina, cadde, sokak ve yollarda engeline uygun olarak bir takım düzenlemelerin bulunduğunu ifade ediyor.
Araştırmaya katılanların yüzde 63,9'u zihinsel engellilerin, yüzde 45,9'u konuşma engellilerin “çalışamaz” durumda olduğunu belirtirken, görme engellilerin çalışamayacağını düşünenlerin oranı ise yüzde 15,4.
Engellilerin yüzde 55,7'si sağlık hizmetlerinden yararlanırken, sadece yüzde 12,27'si eğitim, yüzde 5,9'u bakım ve rehabilitasyon hizmetinden faydalanabiliyor. Engelli bireyler, bir takım kurum ve kuruluşlar tarafından kendisine verilen hizmetlerden yararlanamamasının en önemli nedeni olarak ekonomik yetersizliği gösteriyor.
Engelli bireylerin engel türüne göre günlük aktivitelerini yerine getiriş biçimleri değerlendirildiğinde, işitme engellilerin yüzde 75,7'si, görme engellilerin yüzde 70,3'ü, bedensel engellilerin yüzde 61,2'si ve konuşma engellilerin yüzde 54,5'i kendi başına hareket edebiliyor. Kendi başına bağımsız hareket etme durumu en kısıtlı olan grubu zihinsel engelliler oluşturuyor.
Günlük aktivitelerini yerine getirirken bir başkasına tam bağımlı olanlar, iş yerinin fiziki şartlarından en fazla rahatsızlık duyuyor. Günlük aktivitelerini yerine getirirken bir başkasına yarı bağımlı olanların yüzde 46,4'ü, faaliyetlerini bağımsız yapabilenlerin yüzde 24,3'ü iş yerinin fiziki şartlarının uygun olmadığını belirtiyor.
Bu gün Akhisar ilçemizde 1330 kişi Ülkemizde ise, 428127 kişi evde bakım ücretinden yararlanmaktadır.Bu gün Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı kuruluşlarda toplam 5529 engelli kalmakta iken 147 adet Özel Bakım ve Rehabilitasyon Merkezinde kalan engelli sayılısı ise 10210 kişidir.
Bu bağlamda;
Akhisar Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi, hizmet binasının tamamlanmasını müteakiben, 60 kapasiteli olarak 13 ve üzeri yaş grubundaki psikiyatrik tanısı konulmuş erkek zihinsel engellilere yatılı hizmet vermek üzere, SHÇEK Genel Müdürlüğüne ait 04/03/2008 tarih ve 40 sayılı açılış Onayı ile hizmete açılmış olup, ancak kuruluşumuza ek ünite olarak Genel Müdürlüğümüzün 31/03/2014 tarih ve 42903 sayılı Onayına istinaden açılan “El Ele” umut evi ile birlikte kapasitemiz 64 kişiye yükseltilmiştir. Kuruluşumuzda halen bu tanıya uygun 56’ sı kayıtlı ve 3 kişiside misafir olmak üzere toplam; 59 engelliye bakım- koruma ve rehabilitasyon hizmeti sunulmaktadır.
Ülkemizde yapılan bir araştırma sonucunda halkımızın % 40’ ı engellilere acıyarak merhamet edilmesi gerektiğini söylemektedirler, bu içler acısı tabloyu değiştirebilmek için engellilere acımak yada onlara merhamet etmek yerine, engeli ne olursa olsun, onlarında; etten kemikten yaratılmış, duyguları, hisleri ve hakları olan, birer insan olduklarını unutmadan, onlar için neler yapabileceğimiz sadece bu haftada değil her gün bir kez daha gözden geçirelim ve de “Herkesinki Gibi Bir Hayat” sürmeye haklarının olduğu bilinciyle toplum ve birey olarak üzerimize düşen görevleri tam ve eksiksiz olarak yerine getirelim. Şunu unutmayalım ki bir tek engel var oda “DAMGALAMA”! O halde gelin hep beraber hiç bir ayrıma yol açmadan, ötekileştirmeden, adil ve eşit bir şekilde bu özel insanların onuruna yaraşır yaşam sürmelerini hep birlikte sağlayalım.Bu vesile ile Engelliler haftasını birkez daha kutlar Engelsiz Bir Yaşam dilerim.
Bekir BOZKURT
Akhisar Bakım ve Rehabilitasyon
Merkezi Müdürü