Şap Aşılamalarında Son Aşamaya Gelindi
Haber Merkezi
Van’da 2015 yılında yeni bir A tipi virüs tespit edilmesinin ardından Akhisar’da şap aşılamaları kısmen tamamlanmış olup İlçe Tarım Müdürlüğüne kayıtlı işletmelerdeki tüm büyükbaş hayvanların aşılanacağı kaydedildi. Ülkemizde ve ilimizde çıkan Şap Hastalığına istinaden Hayvan Hastalıkları ve Zararlıları ile Mücadele Projesi kapsamında yapılan aşılamalarda tüm yetiştiricilerimizin gösterdiği hassasiyetle Akhisar’da aşılamalar devam etmektedir.
Bu çerçevede şap hastalığının yayılımının önlenmesi için işletme kontrolleri, canlı hayvan ve hayvansal ürün sevklerinde yol kontrolleri, muhtarlıkların bilgilendirilmesi, vatandaşın bilgilendirilmesi için aşılama çalışmalarının yapıldığı işletmelerde yetiştiricilere bilgilendirme ve eğitim çalışmaları yapılmaktadır.
Aşılama çalışmalarının yapıldığı işletmelerde yetiştiricilere “Şap hastalığı ihbarı mecburi olan hastalıklar kapsamında olduğu, Şap hastalığının kendisini yüksek ateş, titreme, donuk ve cansız bakışlar, salyalı ve şapırtılı ağız; ağız, dil ve dudaklarda yaralar, diş etlerinde hassasiyet ve içi dolu kabarcıklar, kabarcıklar birkaç saat sonra açılır ve açık kırmızı renkli yaralar şeklinde, hassas, ızdıraplı ayaklar, ağır vakalarda tırnak düşmesi, süt veriminde azalma ile kendisini gösterdiği aktarılmaktadır.
Yetiştiricilere aynı zamanda Şap hastalığının virüsü enfekte hayvanlar ile hastalığa hassas hayvanlar arasında direkt temasla, et, süt vb. ile, hava yolu ile, araçlarla bulaşabildiği, Kontrol tedbirlerinin uygulanması ve hayvan hareketlerinin önlenmesi en etkili tedbirlerden biri olduğu ve insanların enfekte çiftlikleri ziyareti önlenmesi ile hayvan taşıyan araçlara dezenfeksiyonun yapılması ile bulaşmaların engellenebileceği aktarılmıştır.
Şap hastalığına yakalanan hayvanlarda virus etkinliğini azaltarak tedaviye yardımcı olmak için antiseptikler, barınaklar, nakil vasıtası, yem, kıyafet, malzeme gibi yeni bulaşmalara sebep olabilecek şüpheli her şeyi dezenfekte etmek için yapılacak uygulamalarda aşağıdaki şekilde hareket edilmesi gerektiği aktarılmıştır.
Ağız ve Meme Yaralarında kullanılacak Antiseptik Solüsyonlar
Sodyum Karbonat(Çamaşır Sodası) % 2-3
Sodyum Bikarbonat(Yemek Sodası) % 10-15
Sirkeli Su % 10
Ayak Yaralarında Kullanılacak Antiseptik Solüsyonlar
Sodyum Karbonat(Çamaşır Sodası) % 3-5
Barınak, Hayvan Nakil Araçları ve Alet-malzemelerin Dezenfeksiyonu
Kaba temizlik yapıldıktan sonra uygulanacaklar;
Formol( 1 lt suya 20 cc) % 1
Kreolin % 3-5
Giyim Eşyasının Dezenfeksiyonu: Kaba temizlik yapıldıktan sonra, ya eşyalar büyükçe bir kap içinde hazırlanan % 4-5’lik çamaşır sodalı suya atılarak 1 saat bekletilir. Ya da etüv bulunan yerde bulaşık eşyalar etüve konur veya kaynar su buharına tutulur.
İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak çiftçilerimizden yukarıda verdiğimiz koruyucu önlemleri dikkate almaları ve aşılama dönemlerini takip ederek aşılamalarını düzenli olarak yaptırmalarını tavsiye ediyoruz. Ayrıca hastalık ile ilgili belirtilerin hayvanlarda görülmesi ve tespiti halinde acilen ilçe müdürlüğümüze bildirilmesini rica ediyoruz.