SES Hastane idaresi nöbet ücretlerimizi ödemiyor dedi
Akhisar: (Kenan MOLLA)
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Manisa Şube Başkanı Zeynel Abidin Kaplan, Akhisar Temsilcilik Başkanı Ali Saraç ve Akhisar SES üyeleri ile saat 11.35'te Akhisar Devlet Hastanesi Poliklinikler girişi önünde basın açıklaması yaptılar. Sağlık Çalışanları adını basın açıklamasını Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Manisa Şube Başkanı Zeynel Abidin Kaplan okudu.
Zeynel Abidin Kaplan'ın okuduğu basın açıklamasının tam metni:
Bugün Akhisar Devlet Hastanesi önünde hemen her gün yaşadığımız hak kayıpları ve ücret sorunlarımızı Akhisar kamuoyu ile paylaşmak için toplanmış bulunuyoruz. Değerli Basın mensupları sağlık alanı hükümetin sekiz yıllık icraatları ve reform adını verdiği yıkımla oldukça zor günler yaşıyor. Bu değişimden hasta ve hasta yakınları cepten ödemeler, katkı ve katılım payları ile nasiplenirken biz sağlık emekçileri ise her geçen gün ağır çalışma koşulları altında ezilme, düşük ücret, fazla çalışma ve alın terimizin karşılığı olan nöbet ücretlerimizde yaşanan gecikmelerle yaşıyoruz.
Artık yeter diyoruz.
Hükümetin yasal haklarımızı görmezden gelmesine, var olan haklarımızı genelgelerle yok etmeye çalışmasına, baskıcı ve ayrımcı idareler aracılığı ile bizleri ezmeye çalışmasına, nöbet ücretlerimizin beş aydır ödenmemesine dur demek istiyoruz. Bizler bir yandan yoğun hasta yükü altında, yetersiz personel sayısı ile sağlık hizmeti üretiyor diğer yandan hükümetin yasal olmayan genelgeleri, adaletsiz ücret politikası ve parçalı istihdamla boğuşuyoruz. Tüm bunlar yetmiyormuş gibi birde gece uykusuz kalarak, çocuklarımızdan ailemizden uzak kalarak tuttuğumuz nöbetlerimizin zaten düşük olan ücretlerinin birde geciktirilmesine tahammül edemiyoruz. Oldukça düşük olan nöbet ücretlerimiz birde zamanında ödenmediğinde zaten var olan mağduriyetimiz katlanmakta ve bu durum hizmet üreten bir sağlık emekçilerini olumsuz etkilemektedir. Hastane idaresi nöbet ücretlerimizi para yok gerekçesi ile ödemiyor. Buradan soruyoruz hastanenin hangi ödemesi beş ay gecikmiştir. Hastaneden beş aydır para tahsil edemeyen bir ticari şirket, kurum, kuruluş var mıdır? Biz hastanenin tüm borç ödemelerinin günü gününe ödendiği halde bizim nöbet paralarımızın ödenememesinin SES sizliğimizden kaynaklandığını düşünüyor ve buradan ilan ediyoruz. SES siz kalmayacağız. SES imiz yükselterek mücadele edeceğiz. Buradan her makamdaki yetkilileri uyarıyoruz. Alın terimiz kurumadan karşılığını ödeyin. Çünkü bizler emekçileriz, çünkü dünyada en yüce değer emektir.
Değerli basın mensupları, 12 Eylül 1980 öncesi uygulanan, gerçek tamgün yasasındaki tamgün çalışma ve bunun karşılığı verilen insanca yaşam ücretleri,12 Eylül darbesi ile birlikte kaldırılmış ama günlük 9, haftalık 45 saat çalışma aynen korunmuştu. Bu durum uygulamada uzun yıllar günlük kesintisiz 8 saat mesai olarak sürdürüldü ve mesailer 08.0016.00 olarak uygulandı. Ancak sağlıkta özelleştirme ve piyasalaştırmanın hız kazandığı yıllarla birlikte, yasadaki 45 saat hatırlanarak günlük mesai yine kesintisiz olmak üzere 9 saate çıkarıldı. 30 yıldır, kamuda haftalık çalışma süresi 45 saat olanlar sadece sağlık emekçileri oldu.Yeni uygulanmaya başlanan Tamgün TBMM'de yasalaşınca, Sağlık Bakanlığı ve yandaş sendikası sağlık emekçilerinin çalışma süresini 8 saate indirdiğini tüm kamuoyuna büyük bir müjde olarak duyurdu. Ancak yandaş sendikanın işyerlerine astığı 8 saatlik mesai müjdesi afişleri henüz panolardayken, yani verilen müjdenin sıcaklığı henüz geçmemişken birde baktık Sağlık Bakanlığı bir genelge yayınlayarak saat 12 ila 14 arasında öğle yemeği ve istirahat için personele münavebeli olarak bir saatlik dinlenme süresi (öğle tatili) verilecektir demiş. Bu ülke tarihinde bir ilktir; yasaya aykırı genelge ile başta sağlık bakanlığı ve hastane idareleri suç işlemektedirler. Bu genelgeyi yayınlayan Sağlık Bakanı ve müsteşarı ya hiç hastanede çalışmamışlar ve ya sağlık hizmetlerinin nasıl yürütüldüğünden haberdar değillerdir. Sağlık Bakanlığı, yataklı tedavi kurumlarında hiçbir personelin işini bir saat boyunca terk edemeyeceğini bilmez mi? Sağlık Bakanlığı, acilde, ameliyathanede, yeni doğan yoğun bakımda, koroner yoğun bakımda hemşirenin ya da doğum sancısı çeken onlarca gebenin bulunduğu doğum salonunda çalışan bir ebenin bırakın bir saat istirahat etmeyi yemeğe dahi gidemediklerini bilmez mı. Şimdi buradan kamuoyuna duyuruyoruz, bu genelge yasaya aykırıdır ve angaryadır. Bu nedenle tüm Sağlık emekçilerine sesleniyoruz, gelin angarya dayatmalarını kabul etmeyelim. Gelin Sağlık Bakanlığının uymadığı yasa maddesine sağlık emekçileri olarak biz uyalım ve günde sekiz saatten fazla çalışmayalım.
Değerli basın emekçileri ve sevgili mücadele arkadaşlarım,
Basın açıklamamızı sonlandırmadan önce taleplerimizi tekrar açıklayacak olursak;
1. Sağlık Bakanlığı, yasaya aykırı genelgesini derhal geri çekmeli ve Sağlık emekçilerinin haftalık kırk saat mesaisi kabul edilmelidir.
2. Temel ücretimiz insanca yaşanacak düzeye çıkarılıncaya kadar, her turlu ek ödeme (döner sermaye, nöbet vb ) aynı işi yapanlara eşit dağıtılmalı ve emekliliğe yansıtılmalıdır Ek ödeme farkları, düşük gelir gruplarının ek ödemeleri yükseltilerek, azaltılmalıdır.
3. Beş aydır ödenmeyen nöbet paralarımız derhal ödenmeli ve bundan sonraki aylar için zamanında ödenmesi için gerekli önlemler alınmalıdır.
4. 657 sayılı kanundaki 4/B, 4/C ve taşeron çalışanlar kadroya alınmalı ve bu uygulama oluncaya kadar yukarıda sözü edilen bu iyileştirmeler kendilerine yansıtılmalıdır.
5. Sağlığın alınıp satılabilen bir ticari meta gibi görülmesinden vazgeçilmeli, tüm katkı, katılım payları derhal kaldırılmalı ve Herkese Eşit, Ücretsiz, Ulaşılabilir, Nitelikli Sağlık Hakkı tanınmalıdır.