• BIST 9006.55
  • Altın 3060.438
  • Dolar 34.2719
  • Euro 37.2152
  • Manisa 16 °C
  • İzmir 17 °C
  • Shell Standartlarında Shell Self Servis Oto Yıkama hizmete açıldı
  • Cumhuriyet Konseri 31 Ekim’de
  • Kasiyer ve Şef Garson Aranıyor
  • Bay Bayan Vasıfsız İşçi Aranıyor
  • Efsane Ekim Ayı Kampanyalar Banco’da!
  • İkinci el saç ve sandaviç panel bulunur

Sigara Fabrikası Özelleştirmeye Kaldı!

Okunma Sayısı: 2353
Sigara Fabrikası Özelleştirmeye Kaldı!
1977 yılının Ağustos ayında dönemin başbakanı Süleyman Demirel tarafından temeli atılan ve  tütün diyarı Akhisarlıların büyük bir umutla açılmasını beklediği Akhisar Sigara Fabrikası 250 milyon dolar para harcanarak 30 yıl boyunca bir tek

AKHİSARLI’NIN SİGARA FABRİKASI RÜYASI TAMAMEN BİTTİ

Akhisar:(Kenan MOLLA)
        1977 YILINDAN BUGÜNE KADAR 250 MİLYON DOLAR YATIRIM YAPILARAK VE 1993 YILINDAN BUYANA HER YIL 1 MİLYON DOLAR BAKIM İHALESİ GERÇEKLEŞTİRİLEREK HAYATA GEÇİRİLMESİ  DÜŞÜNÜLEN SİGARA FABRİKASININ TÜM ARAZİSİ İÇİN ÖZELLEŞTİRME İDARESİ SİGARA FABRİKASI DIŞINDA PROJELER İSTİYOR.
         VALİ VEKİLİ TURAN EREN BAŞKANLIĞINDA HEYET HAYALİ SİGARA FABRİKASINI GEZERKEN GÖRDÜKLERİ KARŞISINDA ŞAŞKINA DÖNDÜ.VALİ VEKİLİ EREN “ İNANIN BURASI TAM BİR MİLLİ YARA.BU KANGRENİN ORTADAN KALDIRILMASI İÇİN AKHİSARLILARLA BİRLİKTE NE YAPACAĞIMIZA KARAR VERECEĞİZ.BİR DİZİ PROJELER HAZIRLAYIP ÖZELLEŞTİRME İDARESİNE SUNACAĞIZ.AKHİSARLILAR SİGARA FABRİKASI SEVDASINI UNUTSUNLAR”


        
1977 yılının Ağustos ayında dönemin başbakanı Süleyman Demirel tarafından temeli atılan ve  tütün diyarı Akhisarlıların büyük bir umutla açılmasını beklediği Akhisar Sigara Fabrikası 250 milyon dolar para harcanarak 30 yıl boyunca bir tek sigara bile üretmeden atıl durumda tutulan fabrikanın tüm tasarrufu Özelleştirme İdaresine bırakıldı.Özelleştirme İdaresi de Manisa Valiliğine bir yazı yollayarak sigara fabrikasının dışında bir çok projeyi kendilerine sunmalarını istemesi üzerine Manisa Vali Vekili Turan başkanlığında oluşan inceleme heyeti “Hayalet Sigara Fabrikası”nın dev arazisi ve tesislerinde geniş çaplı inceleme gezisinde bulundu.
          90 bin metrekare kapalı alanı bulunan 160 dönüm üzerine kurulu bulunan Akhisar Sigara Fabrikası inceleme gezisine Manisa Belediye Başkanı Bülent Kar,Akhisar Kaymakamı Mustafa Çek, Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı ve daire müdürleri katıldı. Sigara Fabrikası ise ilgili teknik bilgiyi ise Akhisar Tekel Yaprak Tütün İşletme Müdürü Şenol Hayman verdi. Bir saat süren inceleme gezisinde fabrikaya gelecek ve sigara için işlenecek tütünlerin iklimlendirilmesi için gerekli tüm makinelerin defalarca teknolojiye uyarlanmak zorunda kalındığı görüldü.Hatta sigara fabrikasının idari binasındaki tüm ısıtma sistemlerinin bile naylonlarında ve ambalajlarında olduğu da görüldü.Sigara Fabrikası makineleri için bekletilen hangarların makine bağlantı hatlarında bile değişikliğe gidilerek yenilendi iç betonarme bölümlerinde tadilatın sürdüğünü gösteren izlere rastlanılması sigara fabrikasını gezen tüm bürokratları şaşkına çevirdi. Böyle bir dev tesisin yıllardır atıl durumda tutularak ekonomiye büyük darbe indirdiği görüşünü ileri süren Manisa Vali vekili Turan Eren ise“Özelleştirme İdaresi, yıllarca bu fabrikaya milyonlarca dolar aktarıldığı için burasının satılamayacağını benimseyerek, Özel idareye devredilmesini uygun gördü. Biz de Akhisarlı yöneticilerle birlikte hazırlayacağımız projeleri Özelleştirme İdaresine sunacağız. Bu alanı en iyi şekilde nasıl değerlendiririz, ekonomiye nasıl fayda sağlarız bunu bütün kamu kurumları ve sivil toplum örgütlerine danışarak ortaya çıkartacağız. İnanın bu dev tesisin bugüne kadar atıl durumda tutulması ve içindeki tüm teknik donanım defalarca günün teknolojisine uygun konuma getirilmeye çalışılması devletin milyon dolarca parasına mal olmuş.Kangren haline dönüşmüş bu tesisin sigara fabrikası olmayacağı artık belli.Biz bu kentin yöneticileri olarak bu dev arazinin ve içindeki makine ve binaların hangi sanayi teknolojisine yakın olduğunu ortaya çıkacak fikirler belirleyeceğiz.Bunun için de belki defalarca toplantılar düzenleyerek projeleri tartışacağız.Artık devletin bu tesise ayıracak bir kuruşu  bile yok” dedi.
          Yıllar önce tarihe adını Akhisar Sigara Fabrikası olarak yazdıran bu dev tesis ve arazisi bugün defalarca değişime uğrayan atıl makine ve araç ve gereçleri çöplüğüne dönüştü.Arazinin içerisinde ayrıca depolarda tonlarca Türkiye’nin çeşitli illerinden gönderilmiş havalandırılmak ve işlenmek üzere tütün balyaları ile dolu.Depoların bir çoğunluğunda da onarım izlerini görmek mümkün.Tüm Egeli tütün üreticilerin yakınen takip ettiği Akhisar Sigara Fabrikasının bundan sonraki serüvenin ne olacağı konusunda fabrika gezisi bitiminde Akhisar Ticaret Borsasında Manisa Vali vekili Turan Eren ve Akhisarlılarla değerlendirme toplantısı düzenlendi.Toplantıda Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı ;“BİZ YILLARDIR ATEŞTEN GÖMLEK GİYDİK” “Bizim burayla ilgili çok değişik projelerimiz var. Burasını bir yüz karası olarak görmek istemiyoruz.Akhisar sigara fabrikasının ne anlama geldiğini en iyi Akhisarlılar bilir.Ateşten bir gömlek olarak Akhisar sigara fabrikasının yıllardır üzerimizde taşıyoruz.Bu fabrika bir çok siyasetçiye zafer kazandırdığı gibi bir çok siyasetçiye de zafer kaybettirmiştir.Burada yapılması gereken iş bilimsel kriterlerle Akhisarlıların isteği doğrultusunda Türk ekonomisine katkısı olacak biçimde değerlendirilmesi gerekiyor.Biz Akhisar olarak geri adım atma noktasında değiliz.Bu arazi bize ait değerlendirmesini biz oda başkanlarımızla birlikte ne yapacağımıza karar veririz.Burayı Akhisar’ın sosyal yapısına ve ekonomik yapısına göre değerlendirmemizdir.Bunun için ne yapılması gerekiyor sa onu yapmaya hazırız.Maliye Bakanı Kemal Unakıtan doğru çözüm önerileriyle geldiğimiz takdirde buranın tasarrufunun bizde olacağını söyledi.Yıllarca burası insanların çocukları için bir umut oldu ve bizde bu istismarın son bulmasını istiyoruz” dedi. Akhisar Kaymakamı Mustafa Çek’te “Bu yaranın biran önce sarılabilmesi için adım atmalıyız.Biz Akhisar olarak buna hazırız. Artık kötü rüyalar görmek istemiyoruz. Burasını topyekün kalkınmış ve ülke ekonomisine katkı sağlayacak tesislerin olmasını diliyoruz.Tekstilciler buraya tesisler yapmayı planlıyor.Başka projeleri de değerlendirebiliriz” dedi.

HAYALİ SİGARA FABRİSANIN HÜSRANLA SONUÇLANAN KISA ÖYKÜSÜ
        
Bundan tam 30 yıl öncesinde Dönemin Başbakanı Süleyman Demirel tarafından şaşalı biçimde temeli atılan Akhisar Sigara Fabrikası 1984 yılında atıl duruma getirildi. Akhisar Sigara Fabrikası, 1993 yılında yapılan yeni bir ihaleyle yarım kalan inşaatlar bitirildi. Üretime başlaması için makine aksamının gelmesi beklenirken, ekipmanların Samsun Ballıca Sigara Fabrikasına kaydırılınca bir türlü üretime geçemeyen fabrika, 1998 yılında özelleştirilmeye çıkarıldı. Yabancı sigara şirketlerinden BAT fabrikaya talip oldu. Kamu oyunun tepkisi ile karşılaşan firma, fabrikayı almaktan son anda vazgeçti. Aradan geçen 8 yıl da onarım ve bakım adı altında milyon dolarlar aktarıldı.










  • Yorumlar 0
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
REKLAM ALANI
  • Amerikan Kültür Dil Kursu
  • Amerikan Kültür Dil Kursu
  • Kuzey Ege Kurs
  • Kuzey Ege Kurs
1/20
Başlangıç Tarihi
Başlangıç Tarihi
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 Akhisar Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.