• BIST 9549.89
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Manisa 21 °C
  • İzmir 20 °C
  • 3 Vardiya Çalışacak Bay ve Bayan Aranıyor
  • Gece Bekçisi Aranıyor
  • ASDER Edebiyat Atölyesi Başlıyor
  • Vasıflı, Vasıfsız Çalışma Arkadaşları Aranıyor
  • Ramiz Et İşleme Tesislerine Çalışan Aranıyor
  • Kasiyer ve Şef Garson Aranıyor
  • İkinci el saç ve sandaviç panel bulunur

Soma Davasında Sanıkların Sorgusu Tamamlandı

Okunma Sayısı: 2240
Soma Davasında Sanıkların Sorgusu Tamamlandı
Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde devam eden Soma maden kazasının ceza davasında tüm sanıkların çapraz sorgusu tamamlandı

Soma Davasında Sanıkların Sorgusu Tamamlandı
Haber Merkezi

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde devam eden Soma maden kazasının ceza davasında tüm sanıkların çapraz sorgusu tamamlandı. Mahkemede yarın madenden yaralı olarak kurtulan 13 mağdur işçi dinlenecek.

Soma Kömürleri A.Ş.’ye ait Eynez maden ocağında 301 işçinin hayatını kaybettiği, 162 işçinin yaralandığı maden kazasının ceza davasına Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde devam ediliyor. Davanın 3’üncü duruşmasının 7’nci oturumunda tüm sanıkların çapraz sorgusu tamamlanırken, mahkemeheyeti tarafından duruşmaya davet edilen 30 mağdur işçiden 13’ünün yarın sabah 09.00’dan itibaren dinlenmeye başlanacağı ve 28 Ağustos Cuma günü ara karar öncesi sanık ve müşteki avukatlarının taleplerinin yazılı olarak alınacağı açıklandı.

Soma maden kazası ceza davasının 3’üncü duruşmasının 7’nci oturumunun öğleden sonraki bölümünde Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Ege Linyit İşletmesi (ELİ)’nde Kontrol ve Denetleme Teşkilatında görevli tutuksuz sanıklardan Başmühendis Adem Ormanoğlu, mühendis Burhan Karabaş, mühendis Sertaş Büyükgüney, mühendis Nimetullah Uğurlu, mühendis Efkan Kurt, mühendis Mehmet Bayri ve mühendis Serkan Günay’ın çapraz sorgulamaları yapıldı.

TKİ MÜHENDİSLERİ SORGULANDI

TKİ ELİ Kontrol Teşkilatı Başmühendisi Adem Ormanoğlu, teşkilat olarak görevlerinin üretilen kömürün yıkanıp torbalanması ve piyasaya sürülmesiyle alakalı olduğunu ve kendilerinin madendeki iş sağlığı veya üretimle ilgili herhangi bir sorumluluk ve yetkileri olmadığını söyledi.

Ormanoğlu, şimdiye kadar birçok maden kazasında açılan soruşturmaların hiçbirinde de kendilerine bir suç atfedilmediğini ve ifadelerinin bile alınmadığını beyan etti. Müşteki avukatlarından Selçuk Kozağaçlı, Ormanoğlu’nun ‘Kurum tarafından çıkarılan yönetmelikte size birçok sorumluluk yüklenmiş ancak siz bizim sorumluluğumuz ve yetkimiz yoktu diyorsunuz. Bu nasıl olur?’ şeklindeki sorusuna şu yanıtı verdi: “Evet herhangi bir sorumluluğumuz ve yetkimiz yoktu. Çünkü bunu yapabilecek personelimiz yoktu. Bu sorumluluklar yüklenici firmaya aittir. Bunları denetlemek MİGEM’e ait. MİGEM’den geçmeyen hiçbir proje yürürlüğe giremez. Biz madene de girmedik. Bizim işimiz yer üstünde çıkan kömürlerle alakalıdır”

Ormanoğlu ayrıca Soma A.Ş. Genel Müdürü Ramazan Doğru’nun sorgusu sırasında kendi adını verdiğini ve olay anında orada olduğunu söylediğini belirterek, “Ben ne olay anında ne de olaydan sonra madene gitmedim” dedi.

Yine aynı kurumda mühendis olan Efkan Kurt ise madene zaman zaman girdiğini ve madende kendi gözlemlerine göre herhangi bir sıkıntı görmediğini belirtti. Olay anında maden yakınında olduğunu ve saat 15.10 gibi madende izleme odasına ulaştığını anlatan Kurt, şunları söyledi: “Daha sonra İmbat’tan gelen yetkililerle madeni bildiğim için içine girdik. Ancak fazla gidemedik. Sadece duman geliyordu. Tahlisiye ekipleri ocak girişinden de havalandırmadan da giremiyordu. Gördüğüm kadarıyla bir kriz masası yoktu. Herkes bir şeyler yapmaya çalışıyor. Saat 16.00 gibi madenin yetkilileri geldi ve bundan yarım saat sonrada havanın ters çevrilmesi ile ilgili karar alındı. Bizim bu tip bir karara müdahalemiz söz konusu olamaz.”

Müşteki avukatlarından Ali Rıza Aytaç ise Kurt’a, ‘Madendeki rezerv bitecek olmasına rağmen maden için yeni havalandırma bacası açılacaktı. Bunu nasıl değerlendirirsiniz?’ sorusuna şu cevabı verdi: “Benim bildiğim kadarıyla genel müdürlükte yetkili firma arasında madende kalan 7-10 milyon ton civarındaki rezervin çıkarılmasının verilmesi için yazışma yapıldı ve bu rezerv firmaya verilecekti. Hatta bu yazı 12 veya 13 Mayıs yani olayın meydana geldiği gün firmaya ulaşmış olması gerekiyor.”

Diğer tutuksuz sanıklara ne sanık avukatları tarafından ne de müşteki avukatları tarafından soru sorulmayınca mahkeme heyeti duruşmayı 27 Ağustos Perşembe (yarın) günü saat 09.00’a erteledi. Yarınki duruşmada madenden yaralı kurtulan 13 mağdur maden işçisinin dinleneceği ve Cuma günü de ara karar verilmek üzere duruşmanın ileri bir tarihe erteleneceği öğrenildi. Bu arada TKİ’nin avukatı sanık olarak mahkemede yer alan devlet memurlarının sorgulanmalarının tamamlanması nedeniyle bundan sonraki duruşmalara gelmemelerini talep etmesi mahkeme başkanı tarafından cuma günü karar verilmek üzere reddedildi.

  • Yorumlar 0
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
REKLAM ALANI
  • Amerikan Kültür Dil Kursu
  • Amerikan Kültür Dil Kursu
  • Kuzey Ege Kurs
  • Kuzey Ege Kurs
1/20
Başlangıç Tarihi
Başlangıç Tarihi
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 Akhisar Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.