Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde bugün başlayan Soma Davası 19'uncu duruşmasında ilk kez görev alan mahkeem başkanı tutuklu yargılanan Mehmet Ali Günay Çelik'i tutuksuz yargılama kararı alınca mahkeme salonu karıştı.
Mahkeme 9 Ocak 2018 Pazartesi gününe ertelendi.
Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde görülen Soma davasında, tutuklu sanıklardan maden ocağında emniyet teknikeri ve vardiya amiri olarak görev yapan Mehmet Ali Günay Çelik, adli kontrol şartıyla tahliye edildi.
Mahkeme başkanı tarafından ara kararın açıklanması sırasında Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan kısa süreli baygınlık geçirirken, dava 9 Ocak 2018 tarihine ertelendi.
Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014 tarihinde 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili 6’sı tutuklu toplam 51 sanığın yargılandığı davada ara karar verildi. Davanın 19. duruşmasının mahkeme başkanlığını, HSK kararnamesiyle tayini çıkan Aytaç Ballı’nın yerine atanan Salih Pehlivanoğlu yaptı.
Sakin başlayan davada ara karar açıklanması sırasında gerginlik yaşandı. Mahkeme Başkanı Pehlivan, sanık ve avukatlarının yeni bilirkişi heyeti ile yeni rapor talebini ret ederken, tutuklu bulunan 6 sanıktan emniyet teknikeri ve vardiya amiri olarak görev yapan Mehmet Ali Günay Çelik’in adli kontrol şartıyla tahliyesine; Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü Ramazan Doğru, Maden Mühendisi, İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı, İşletme Müdürü Akın Çelik, Maden Mühendisi Ertan Ersoy’un tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.
Tutuklu sanıklardan emniyet teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik’in adli kontrol şartıyla tahliye edilmesi kararının açıklamasının ardından duruşmayı takip eden madenci yakınları mahkeme heyetine tepki gösterdi. Duruşma salonunda sanıkların bulunduğu alana girmeye çalışan madenci yakınlarını polis ve jandarma ekipleri güçlükle durdu. Mahkeme Başkanı Pehlivanoğlu, duruşmaya kısa süreli verdiği aranın ardından davanın 9 Ocak 2018 tarihine ertelediğini açıkladı.
Can Gürkan baygınlık geçirdi
Tutuklu sanıklardan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, mahkeme başkanının ara kararını açıklaması sırasında kısa süreli baygınlık geçirdi. Yere yığılan Can Gürkan, bir süre sonra jandarmanın da yardımıyla tekrar ayağa kalkarak, kararı dinlemeye devam etti.
Bu mahkeme kararı, hüküm çıktığında bu sorumluluğa uygun bir ceza almasını sağlamak için mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi.
Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Soma davasında tutuklu sanıklardan maden ocağında emniyet teknikeri ve vardiya amiri olarak görev yapan Mehmet Ali Günay Çelik, adli kontrol şartıyla tahliye edildi. 9 Ocak 2018’e ertelenen davayla ilgili değerlendirmelerde bulunan madenci ailelerinin avukatlığını yapan Çağdaş Hukukçular Derneği Başkanı Selçuk Kozağaçlı, "Bir tek konuya dikkat çekmek istiyorum. Tutuk veya tahliye aileleri perişan etmek dışında bu dosya bir hukuksal değere sahip değil. Bugün tahliye edilen vardiya amiri maden teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik, bu 301 ölümden sorumluydu, hala daha sorumludur. Bu mahkeme kararı, hüküm çıktığında bu sorumluluğa uygun bir ceza almasını sağlamak için mücadele etmeye devam edeceğiz. Başka tutuklu sanıklarla birlikte onun da sorumluluğu var bu ölümlerde. Tahliye olması bu sorumluluğu azaltmıyor. Tutuğun kendisine özel başka bir rejimi var" dedi.
"Yargıyı etkilemek suçtur, derhal son verin"
Kozağaçlı, Manisa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen Soma maden faciasına ilişkin yürütülen soruşturmada gizlilik kararına da tepki gösterdi. Manisa’da yürütülen soruşturmanın Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davayı etkilediğini savunan Kozağaçlı, "Burada devam etmekte olan bir ağır ceza dosyası var iken, bir şüphelisi olmayan, bir şikayetçisi olmayan, içerisinde tek evrak olmayan boş dosyada gizlilik iddiasıyla ne yargıçlara, ne bizlere gösterilmeyen hazırlık soruşturması bahane edilerek bu dava sürüncemede bırakılabilir mi? Cumhuriyet tarihinde böyle bir iş var mı? Ağır ceza dosyası sürerken yalandan bir soruşturma açıp, hileyle sahte şikayetle, belgeyle, bir soruşturma açıp, bunu bir yıl boyunca açık tutup, hiçbir işlem yapmayıp, hiçbir şüpheli bulamadan bu açık dosyayı bahane edip bir ağır ceza mahkemesi dosyası sürüncemede bırakmak bu ülkenin tarihinde olmuş mu?" dedi.
Kozağaçlı, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Manisa Cumhuriyet Başsavcısından, soruşturma savcısından, duruşma savcısından, Akhisar Başsavcısından sorduğumuz şey; nedir bu hazırlık soruşturması? Devlet sırrı gibi gizlediğiniz şey nedir? Her ne ise bizim müvekkillerimizin çocuklarını öldürdü. Bu iddia ile söylüyorsunuz bunu. Neden bizden gizli? Biz bu dosyanın sahibiyiz. Biz bu katliamda ölenlerin haklarını savunmak için buradayız. Eğer siz de bunu arıyorsunuz neden bizden gizliyorsunuz? Bunlar suçtur. Hiç kimse sürmekte olan bir ceza davasını bu şekilde etkilemeyi, yönlendirmeyi, sürüncemede bırakmayı deneyemez. Böyle bir hakkı yoktur. Yargıyı etkilemek suçudur. Buna derhal son verilmelidir. Manisa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütüldüğü iddia edilen soruşturma her ne ise açıklanmalıdır. Yargıçlara gösterilmelidir. Orada bir delil varsa orada dahil edilmelidir."
Kozağaçlı, siyasi parti temsilcilerine, sivil toplum kuruluşlarına ve vatandaşlara Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Soma davasını takip etme çağrısında bulundu.