Suriye'de Kan Ne Zaman Duracak?
Suriye’de iç savaş 2011 yılında başladı. Bununla ilgili 7 yıl boyunca sayısız haber yapıldı. Çok sıcak çatışmaların yaşandığı bölgede kan hala durmuş değil. Bölgede kadınlar, çocuklar, gençler hayatını kaybetti, kaybetmeye devam etmekte. Birçok Suriyeli vatandaş ülkelerindeki çatışmadan dolayı vatanlarını terk etmiş bulunmakta. Tüm dünyanın gözü önünde yaşanan bu sivil ölümlerin ve insan katlinin ne zaman duracağını duyarlı olan herkes merakla beklemekte.
Suriye’de İç Savaş Nasıl Başladı?
Orta Doğu’da başlayan Arap baharı rüzgarının ardından Mısır’da 30 yıl boyunca hüküm süren Hüsnü Mübarek iktidarının devrilmesi sadece Mısır’ı değil, bu bölgede yer alan devletleri de etkilemişti. Bu tarihi devrim adeta bir domino etkisi yaratmıştı. Bahreyn, Libya, Fas gibi devletler korkunç derece bu olaylardan etkilenmiştir. haber kanallarında Kaddafi’nin nasıl devrildiğini tüm dünya hayretler içerisinde izlemişti. Halk devrimlerinin bölgeyi önemli derecede etkilediği bu dönemde, haber kanalarında iki doktorun yaptığı konuşma çok dikkat çekmişti. Suriye’nin Dera şehrinde iki bayan doktorun gerçekleştirdiği bu telefon konuşmasının içeriğinde niyetler şöyle ortaya konmuştu. “Hüsnü Mübarek düşmüş, darısı bizim başımıza...” Bu konuşmaların ardın iki bayan doktor tutuklandı ve saçları sıfıra vuruldu. Bu cezanın ardından kadın doktorların akrabası olan 12-13 çocuk duvarlara, “Halk, düzenin yıkılmasını istiyor.” Yazısını yazdı. Bu slogan Arap dünyasında en çok yer edinen sloganlardan bir tanesiydi. Bu çocuklar ihbar üzerine hapse alındı ve insanlık dışı işkenceler gördü. Bu olaylar beraberinde Dera şehrinde yaşan ölümleri arttırdı. Bu olayın akabinde Suriye’deki halk Cuma namazı çıkışı Dera halkı için gösteriler yapmaya başladı ve rejim tarafından buradaki halka ağır müdahaleler yapılmaya başlandı. Eset’in halka karşı ağır şiddet kullanması sonucunda halk ayaklanarak Eset rejimin yıkılmasını istedi. Böylece bu coğrafyada halkın canını çok ciddi derecede yakan halk ayaklanması başlamış oldu.
Türkiye’nin Dahil Oluşu
Suriye Türkiye’nin en uzun kara sınırı olan bir komşu ülkesidir. Türkiye kendisine çok yakın olan Müslüman koşusundaki olaylara kayıtsız kalmadı. Önce sadece insanı bir görev olarak sığınmacıları kabul eden Türkiye zamanlar rejime karşı olan muhaliflere lojistik destek sağladı. Haber bültenlerinde bu desteğin silahlı bir destek olduğuna dair bildiriler yer aldı. Bu durum Türkiye ve Suriye rejimini karşı karşıya getirdi ve Suriye sınırında keşif yapan Türk uçağı düşürüldü. Böylece kapı komşumuzdaki yangın bizim ülkenize de sıçramış oldu. Türkiye rejimin yıkılmasını isteyen muhaliflere destek verdi. Şu anda bölgede dört muhalif yapılanması var. Bunlar: 1-İslamcı,2-Bağımsız, 3-Kürt ,4-Türkmen. Bu gruplar Eset yıllardır ülkede hüküm süren Eset rejimini istememekte. Eset rejimi de bu halka karşı kimyasal silah ve saldırılar düzenlemekte. Ortadoğu’daki bu sıcak çatışma Avrupa devletlerini de karşı karşıya getirmekte, çünkü onlarda burada yaşanan iç sava ile çok yakından ilgilenmekte. Rusya Eset Rejimini desteklerken ABD muhaliflerin yanında yer almakta. Türkiye'nin konuya nasıl dahil olduğu ile ilgili daha ayrıntılı bilgiyi https://haber.com/ adresinde bulabilirsiniz.
Suriye’de İç Savaş Biter mi?
Yaşanan olaylara bakıldığı zaman Ortadoğu’daki savaş yakın zamanda biteceğe benzemiyor. Muhaliflerin amacı Özgür ve Demokratik bir Suriye devleti kurmak. Ancak bölgede planları olan çok güçlü devletler işin içine girmiş durumda. Şu anda Suriye’de adeta bir güç yarışı var. Devletler hem niyetlerini hem de güçlerini göstermekte. Yedi yıldır süren bu savaş sonucunda geriye kalan sadece hayatını, vatanını sevdiğini kaybetmiş masum insanlar. Haber kanallarında her gün insanların nasıl öldüğünü tüm dünya izlemekte. Buradaki savışın bitimini belirleyecek devletler dünya devletleri.
Alıntı: https://haber.com/