Tarihi binada Akhisar’ın tarihi konuşuldu
Haber Merkezi
Akhisar Belediyesi tarafından oluşturulan “Yerel Tarih Projesi” Manisa Celal Bayar Üniversitesinin akademisyenlerinin destekleri devam ediyor. 1 yıl önce başlayan iki parçadan oluşacak projenin 18 ay sürmesi planlanırken Eserler bölümünde Tarihte Akhisar: Kuruluşundan Cumhuriyete, Akhisar’daki Balkanlar ve Akhisar’ın Defterleri başlıklı 3 adet kitap hazırlanacak. Aktiviteler bölümünde ise çeşitli konferanslar, toplantılar ve alan araştırmaları yer alacak.
Projenin toplantılar ayağı Akhisar Belediyesi tarafından restore edilen ülkemizin ilk kütüphaneleri arasında yer alan Hashoca Mahallesi’ndeki Hashoca Camii yanında bulunan tarihi Zeynel Zade Kütüphanesinde yapıldı. Toplantıya Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı, Başkan Yardımcısı Ömer İşçi, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ferhat Berber, Tarih Araştırmacısı Mustafa Kuzucuk, Kefayettin Öz, Dr. Tuncay Şen, Şair ve yazar Zeynep Kahraman Füzün, Mazhar Gürmen, Cemal Gürmen ve Kemal Çetin katıldı.
Sadece bir eser vermenin yanı sıra Akhisarlıyı da bu projenin içine çekmeye çalıştıklarını ifade eden Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı, “mutlaka hatıralarından Akhisar’ın tarihine ilişkin çok kıymetli bilgiler edinebileceğimiz insanlar var burada. Bu şehrin içerisinde Akhisar’ı çok çok iyi bilen insanlar var, onlardan da istifade edeceğiz” dedi.
Akhisar halkı ile ortaklaşa düzenlenen bir proje olacak
Akhisar halkı ile ortaklaşa bir çalışmaya imza atacaklarını ifade eden Belediye Başkanı Salih Hızlı, “Bu kültür çalışmalarımız kapsamında yaşadığımız şehri anlamaya çalışıyoruz ve yaşadığımız şehirle iletişim kurmaya çalışıyoruz. Tabii ki yaşadığımız bir zaman var ama bugün yaşadıklarımızı, bugün inşa ettiklerimizi oluşturan dinamikler var. Bunlar bugünle sınırlı değil, bunun çok önemli bir geçmişi var. Buna ilişkin akademik çalışmalarla da bunları anlamaya çalışıyoruz ki, nasıl bir şehirde yaşadığımıza hâkim olalım bunun anlamını kavrayalım diye. Bundan sonraki yaşamımızı da buna göre inşa edeceğiz. Hep kadim bir şehir olduğundan bahsediyoruz ve buna ilişkin bilgileri derlemeye çalışıyoruz. Buradaki bu çalışma akademik bir çalışma, sonuçta akademik bir eser ortaya çıkacak ama ortak konuşmalarımızda hocalarım ile ve diğer arkadaşlarla, süreçlere Akhisar halkını da katarsak sonuçta ortaya çıkan esere daha çok sahip çıkacağız. Akademik çalışmalar bazen teknik olarak çok güzel oluşturuluyor fakat sonrasında toplumsallaşması ve yaygınlaşması, insanlar tarafından okunması biraz zor olan çalışmalar haline gelebiliyor. Dolayısıyla çok değerli bir çalışma olacak, hep birlikte süreçleri takip edeceğiz. Bu süreçler içerisinde zaten Akhisarlıların katkılarını alıyoruz. Dolayısıyla çok gerçekçi ve birebir Akhisar ile örtüşen bir çalışma olacak. Böylelikle nasıl bir şehirde yaşadığımızın farkına vararak bundan sonrası için de nasıl bir şehir emanet edeceğiz bizden sonrakilere, bu eski bilgiler ışığında. İstiyoruz ki biz yaşadığımız şehrin kendi dinamiklerini çok daha fazla anlayarak yapmaya çalışacağız bundan sonra” dedi.