Tatbikat Yine Gerçeği Aratmadı
Haber Merkezi
Yangın olayının ülke ve dünya gündeminde istenmeyen, can ve mal kaybına uğratan en önemli felaketler başında geldiğini belirten İşcan İş sağlığı ve güvenliği Hizmetleri A.Ş. Yetklisi İş güvenliği Uzmanı Serdar Paşalı toplumun bu konuda mutlaka eğitilmesi gerektiğini belirterek açıklamalarda bulundu.
Yangın güvenliğinin en önemli basamağı yangının çıkmasına mani olmak için gerekli tedbirlerin alınmasıdır. Yangın tehlikesinin daha iyi anlaşılması ile tehlike algısı ve risk değerlendirme yetisinde gelişme sağlanarak korunma tedbirlerine verilen önem arttırılmalıdır. Yangına sebebiyet verebilecek unsurların daha iyi anlaşılması ile bunların kontrolüne gidilerek yangınların çıkması minimize edilebilir ama asla sıfırlanamaz. Yangın çıktığında ise önemli olan onun gecikmeden fark edilmesidir. Sonra erken ve etkin müdahaleye hazır olunması gerekmektedir. Tüm önlem ve engellemelere rağmen yangın çıkıp da başlangıçta söndürülemediğinde ve tahliyeye karar verildiğinde önceden planlı ve organize bir tahliyenin kıymeti hiçbir şey ile ölçülemez. Binanın tahliye edilmesini gerektiren şartlar gecikmeden görülerek tahliyenin başlatılması gerekmektedir. Tahliye kararının gecikmesi telafisi olmayan kayıpları beraberinde getirebilir. Yangını ilk gören çalışan veya vatandaş yangını uyarı butonları diğer yollarla ihbar ve alarm vermesi gerekir. Sonra en yakın uygun söndürme cihazı ile söndürme çalışması yapması gerekir. Sıvı ve gaz yangınları hariç genelde yangının başlangıcındaki ilk bir dakikada sivil imkanlarla yangına müdahale edilebilmektedir. Buna göre tüm çalışanların ve vatandaşların söndürme cihazlarının kullanılmasını öğrenmesi gerekmektedir. Yangının başlangıcındaki ilk bir dakikadan sonra itfaiyenin yetişeceği zamana kadar işyerinin söndürme ekibinin itfaiyeci kişisel koruyucu donanımlarını kuşanarak yangına müdahale çalışmalarını devam ettirmesi gerekir. Ayrıca yine itfaiye yetişene kadar mahsur kalan varsa kurtarma çalışmalarının yapılması, ilkyardım gerektiren acil durum oluşmuşsa ilkyardım yapılması, korunması gereken kurtarılmış eşyanın koruma altına alınması gerekecektir. Tüm bunlar işyerlerinde acil durum ekiplerinin kurulmasını ve eğitilmesini gerektiğini belirtti. Bu bilgiler ışığında tüm iş yerlerimiz yangın ve tahliye konusunda üzerlerine düşen görevi yaparak personellerini bilgilendirmesi gerektiğini belirten Paşalı olası durumlardan neler yapılabileceği önceden planlanarak öncelikle can ve akabinde mal güvenliği sağlanabilmelidir dedi.
Bu konuda İŞCAN İş sağlığı ve güvenliği Manisa İtfaiye Daire Bşklığı Akhisar Bölge Amirliği ile koordineli olarak Özel Akhisar Kolejinde Yangın Ve Tahliye Tatbikatı yapıldı. Çalışanların ve öğrencilerin dikkatle izledikleri tatbikat sonucunda kişiler üzerinde farkındalık oluşturulması olası durumlarda yapılacakların önceden belirlenmesi bu gibi olaylarda zararların kayıpların yok edilmesi veya en aza indirgenmesi yapılan tatbikatın en önemli kazançlarından biriydi.
Diğer iş yerlerimizde de bu tatbikat ve eğitimlerin hız kesmeden devam edeceğini amaçlarının toplumda bu bilincin yaygınlaşmasını hedeflediklerini belirten iş güvenliği uzmanı Serdar Paşalı tüm işveren ve çalışanlara kazasız verimli günler diledi.