TEMA Vakfı, Konuşuyorum’a konuk oldu
Haber Merkezi
Engin Akyüz ile konuşuYORUM programına konuk olan Tema vakfı Manisa, Turgutlu ve Akhisar Temsilcileri, kurulduğu günden beri TEMA’nın yaptıklarını ve hedeflerini anlattılar. Tema Manisa İl Temsilcisi Sezgin Süner, Tema Turgutlu Temsilcisi Ayla Yönet ve Tema Akhisar temsilcisi Halime Tanrıverdi yaşanabilir bir dünyanın resmini çizdiler.
TEMA’NIN KURULUŞ ÖYKÜSÜ ANLATILDI
Tema Vakfının kurucuları, Toprak Dede Hayrettin Karaca ve Yaprak Dede A. Nihat Gökyiğit’in Tema Vakfı’nın kuruluş serüvenini anlattıkları videosunun da gösterildiği programda, Tema Vakfı’nın etkin rol aldığı onlarca projeden örnekler sunuldu. İzleyicilerin mesaj yağmuruna tuttuğu programda, Akhisar Temsilcisi Halime Tanrıverdi’nin başarılı çalışmalarından övgüyle bahseden Ayla Yönet ve Tema Manisa İl temsilcisi Sezgin Süner Tanrıverdi için 2018’deki en büyük kazancımız betimlemesi yaptılar.
MADEN VE ENERJİDE YAŞANAN TEHLİKEYE İŞARET ETTİ
Tema gönüllüsü ve Turgutlu temsilcisi Ayla Yönet, Çal dağında yaşanan nikel madeni çalışmalarının ve Sarıgöl, Alaşehir ilçelerinde kontrolsüzce gelişen jeotermal kuyularının tehlikesine işaret etti. Ayla Yönet “bu şekilde kontrolsüz ve doğaya zarar vererek madencilik ve jeotermal enerji çalışmaları yapılırsa, gelecekte bu bölgenin sultaniye üzümünü ve zeytinini çocuklarımıza, gelecek nesillere ancak fotoğraftan gösterebileceğiz. Tarımsal üretimde Türkiye’nin en önde gelen illerinden biri olan Manisa’mızın, bu tehlikeden korunması için yetkililerimize çağrıda bulunuyorum” dedi.
VAKFIN YAPISINI VE İŞLEYİŞİNİ ANLATTI
TEMA Vakfı’nın yurt genelindeki teşkilatlanması ve uyguladığı projelerini örnekler vererek anlatan Sezgin Sünel, istatistik bilgilerle güçlendirdiği açıklamalarında, Tema Vakfı’nın kurulduğu 1992 yılından bu güne nasıl büyüdüğünü, gönüllü sayısı ve yaptığı etkin projeleri ile erozyon, küresel ısınma, ekolojik denge, temiz enerji, geri dönüşüm konularında oluşturduğu farkındalığın önemine işaret etti.
OKULLARDAKİ TEMA ÇALIŞMALARI
Okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik tema gönüllüleri projesinin nasıl işlediğini anlatan Halime Tanrıverdi, “umut yeşertiyoruz” sloganı ile çıktıkları yolda, toplumdan ve sivil toplum kuruluşlarından çok olumlu destekler aldığını belirtti. Tema Vakfı’na henüz altı ay önce katılmasına rağmen, yaptığı birçok başarılı çalışma ile, Akhisar’daki tema gönüllüsü sayısını 600’e ulaştıran Tanrıverdi, üzerinde çalıştıkları ve yakın dönemde yapacakları etkinlik, proje ve çalışmaları anlattı.
EMİNE ERDOĞAN’A TEŞEKKÜR ETTİ
“Sıfır Atık” projesine Tema Vakfı ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın birlikte bir protokol ile dahil olduğunu belirten Tanrıverdi, bu projenin startını veren Cumhurbaşkanımızın eşleri Emine Erdoğan’a teşekkür etti. Tanrıverdi “bizler tema olarak yeşil, temiz bir dünya, yaşanabilir bir dünya için çalışıyoruz. İnsanoğlu tükettiği her materyal ve tükettiği enerji ile dünyaya zarar veriyor. Artık tüketirken, kullanırken, çöpe atarken yani her adımımızda bir kere daha düşünmeliyiz. Karbon ayak izimizi azaltırken, torunlarımızdan ödünç aldığımız dünyamızı, tertemiz gelecek nesillere aktarmaya çalışmalıyız. “sıfır atık” projesi, hem farkındalık oluşturma hem de gerçekten çok büyük boyutlu kirlenmenin önüne geçecek, bir yandan da ülke ekonomisine önemli bir katkı sağlayacak olan çevreci bir proje. Böylesine güzel bir projenin startını veren, takibini yapan Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi’ye teşekkür ediyorum. Biz de bu projenin eğitim ve uygulama safhasında üzerimize düşeni en iyi şekilde yapmaya çalışacağız” dedi.
GÖNÜLLÜ OLMAYA ÇAĞIRDILAR
Konuklar TEMA Vakfı’nın broşür, yayın ve materyallerinden örnekler eşliğinde farkındalık sunumu yaparak izleyicileri Tema Gönüllüsü olmaya davet ettiler.