TEMA Vakfı Manisa Temsilcilikleri, saha koordinasyon toplantısına katıldı
Haber Merkezi
Manisa Tema il ve ilçe temsilcileri TEMA Vakfı’nın her yıl İstanbul’da düzenlediği Saha Koordinasyon Toplantısı’na katıldı. Toplantı “Umut Yeşertiyoruz” sloganı ile 9-12 Ağustos 2018 tarihlerinde İstanbul Özyeğin Üniversitesi’nin ev sahipliğinde yapıldı. Toplantıya ülke genelinden il, ilçe, semt, mahalle temsilci ve yardımcıları, gönüllüler, üniversitelerdeki Genç Tema temsilcileri ile vakfın yönetim kurulu, üyeleri ve çalışanları katıldı.
Toplantıya Manisa TEMA İl Temsilcisi Sezgin Süner, İl temsilci yardımcıları İlknur Süner ve Volkan Kaz, Salihli İlçe Sorumlusu İbrahim Ateş ve yardımcısı Derya Kaz, Demirci İlçe Sorumlusu Süheyla Coşar ve yardımcısı Sermin Bilgin, Alaşehir İlçe Sorumlusu Mehmet Acar, Akhisar İlçe Sorumlusu Halime Tanrıverdi, Turgutlu İlçe Sorumlusu Ayla Yönet ve yardımcısı Belgin Karaca, Yunus Emre İlçe Sorumlusu Aral Davut Eserli ve yardımcısı Nurullah Temur katıldı. Toplantı öncesi Yalova’da bulunan Hayrettin Karaca ve Karaca Arboretum’u ziyaret eden ekip Toprak Dede ile sohbet etme şansı buldu.
Toplantı Haberci Coşkun Aral’ın “İnsanın Dünyası, Dünya’nın İnsanı” sunumu ile başladı. TEMA Vakfı Genel Müdürü Oben Akyol vakfın eğitim projeleri hakkında bilgi verdi. Milli Eğitim Bakanlığı ile yapılan yeni protokolü ile savunuculuk hizmetleri, ağaçlandırma çalışmaları ve gönüllülük çalışmalarından bahsetti.
TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç 2017-2018 dönemini, 2018-2019 yılının hedefleri, çalışmalar hakkında bilgi verdi. Hatıra ormanları çalışmaları, termik santraller meseleleri, 700 bin gönüllüye ulaşma, Fıstığın Bol Olsun ve Her Dem Toprak İçin projeleri, Orgonomineral Gübre çalışmalarına değindi. Bu bölümde vakfa destek olan paydaşlar bölümü ile destekçilere teşekkür belgeleri verildi. TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, ekolojik okuryazarlık ve doğa eğitim, verimlilik değerlendirme sistemini anlattı. Tüketerek değil koruyarak dünyanı kurtarabiliriz dedi.
Umut Yeşerten Örnekler bölümünde illerde uygulanan başarılı projeler anlatıldı. Bunlardan en göze çarpanlar plastik poşete yerine kendi çantasını yapma projesi, deniz altı ve deniz üstü çöp toplama, 5000 bez poşet dağıtımı, Damla Damla Sevgi, doğa için pedalla, Tekirdağ termik santrale karşı savunuculuk çalışmaları uygulamaları anlatıldı.
Prof. Dr. Selçuk R. Şirin hayalindeki Türkiye’den bahsetti. Çocukların yoksulluğu, eğitim alanındaki başarı durumları ile mülteciler konusuna değindi. Hayalindeki 1 milyon kitap, doğan çocuklara kitap, her mahalleye anaokulu, erken çocukluktaki eğitime yapılan yatırımın ne kadar karlı olacağı ve tatilde öğrenme seferberliği konularına değindi.
Prof. Dr. Erhan Akça toprak bozulumu ve sürdürülebilir tarım konularında konuştu. Toprağın önemi ve korumak için neler yapılması gerektiğini, ülkemizdeki toprak çeşitliliği, toprağa olan borcumuzu, toprağın değeri, apartman yerine fidan dikilmesi konularından konuştu.
Milli Eğitim Bakanlığı Ar-Ge ve Projeler Daire Başkanlığı Proje Birimi Sorumlusu Songül Koçer; TEMA-MEB arasında yapılan yeni protokolü anlattı. Yeni protokolün kapsamının geniş olduğu ve okullarda doğa eğitimi konusuna daha fazla önem vereceklerini belirtti.
Selin Selamet; liderlik üzerine konuşma yaptı. Teknolojinin ve insanın gelişimi, başarılı olmak için nelerin yapılması gerektiği, ekibi ile başarıya imza atan kişinin lider olduğu, doğru ile gerçeğin ayrımı konularına değindi. Dr. Özgür Bolat ise mutluluk ve başarı arasındaki ilişkiden bahsetti. İnsanı mutlu eden etmenleri anlattı.
Saha ve Gönüllülük Bölüm Başkanı Ayşe Yapıcı ise geçen sene ile bu sene arasında gönüllü sayısındaki artış, il ve ilçelerdeki temsilcilikler, okullardaki temsilcilikler, genç tema faaliyetleri hakkında genel değerlendirmeler yaptı.
Atölye çalışmalarında ise çocuklarla doğa eğitimi, iklim değişikliği, toprak koruma kurulları, verimlilik değerlendirme ve ekip oluşturma, sosyal medyada yeni uygulamalar konularında katılımcılara bilgiler verildi.
Prof. Dr. Gürkan Semiz’in doğadan dersler konusunda bilgilendirme yaptı. Küresel ısınma, kaybolan türler, küresel ısınmanın etkileri, zararlılarla mücadele, GÜNDER Genel Sekreteri Faruk Telemcioğlu ise sanayide, ısıtmada güneş enerjisi kullanmanın önemi, iklim değişikliğini önlemede güneş enerjisi, yeşil çatılar, hibe desteklerinden bahsetti.
Toplu fotoğraf çekimi, yıl boyunca çekilen en güzel fotoğrafların sunumu, proje panayırında en güzel projenin seçimi, en güzel poster tasarımı seçimi ve seçilen eserlere ödüllerin verilmesi ile toplantı devam etti. Dört gün süren toplantı Kurucu Onursal Başkanlar Hayrettin Karaca ve Nihat Gökyiğitin mesajlarının izlenmesinin ardından Genel Müdür Oben Akyol ve Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç’ın genel değerlendirmesi ile sona erdi.