Ticaret ve Esnaf Odaları Başkanları, Mesleki Eğitim Merkezinde, kahvaltıda buluştu
Haber Merkezi
5544 Sayılı MYK Kanunu ve 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’ndaki maddelerin, Merkezi ve Odaları ilgilendiren konularında, karşılıklı bilgilenme amacıyla Akhisar Ticaret Odası, Müdürlük ve Esnaf Odaları başkanları, kahvaltı programında buluştular.
Koordinasyon Toplantısı ile ilgili bilgi veren Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü, oda başkanlarının yoğun katılımıyla gerçekleştirilen toplantının çok faydalı olduğunu, eğitim sürecinde paydaş oldukları odalar ve üyelerinin, mesleki eğitimde İşçi Sağlığı ve İş Güvenliğinin bir kültür olarak yerleşmesindeki yeri ve önemini ifade etti.
Daha önceki İSG toplantılarına istisnasız katıldıkları için tüm başkanlara teşekkür ederek sözlerine başlayan kurum müdürü Metin TOKTAŞ, İSG ile ilgili yoğun bir yaptırım dönemin yaşandığını, bu yaptırımların okul ve işyerlerine ciddi sorumluluklar getireceğinin altını çizdi. Kendisinin de bir İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı olduğunu söyleyen Okul Müdürü, Tüm tehlike sınıflarında çalışan işyerleri sahiplerinin, İşyeri Risk Analizlerinin Yaptırmış olmaları gerektiğini, kendilerine gönderilen resmi yazılar gereğince Risk Analizini yaptırmayan İşletmelere Çırak öğrenci ve Stajyer öğrenci kaydı yapılamayacağını belirtti. Genel Müdürlükçe gönderilen resmi yazılar gereği, üzerinde kayıtlı çırak olan işletmeler, henüz İşyeri Risk Analizi yaptırmamış ise, ayrıca yanında sigortalı en az bir kişi çalışıyor olan işyerlerinin, bir OSGB firmasıyla İSG hizmeti almaya dayalı anlaşmasının olması gerektiğini, aksi halde Çırak ve stajyer öğrenci kayıtlarının silineceğini belirtti.
Az Tehlikeli iş yerleri ve Kamu Kurum ve Kuruluşlarının İSG ile ilgili tüm denetimlerin 01.07.2016 tarihi itibariyla başlayacağının altını çizen okul müdürü, bu sebeple oda başkanlarının üyelerine bu konularda bilgilendirme yapmalarının önemli olduğunu söyledi.
ÇSGB İş müfettişlerince yapılacak denetimlerde üyelerinin cezalı duruma düşmemeleri için gerekli tedbirlerin şimdiden alınmasının gerekli olduğunu ifade etti.
Mesleki Yeterlilik Kurumu’nca 48 Meslekte Mesleki Yeterlilik Belgesiz kişi çalıştırılamayacağı hükmünü de hatırlatan Toktaş, İlgili bakanlıklar arası imzalanan protokol gereğince MYK nın yapacağı sınavlara hazırlık kurslarının müracaatlarının, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine matbu dilekçe ile yapılacağını söyledi. Özellikle yapı sektöründeki 17 meslekte kurs planlandığını belirterek, ilgili oda başkanlarına matbu dilekçe örneklerini teslim eden kurum müdürü Metin TOKTAŞ ; “Tüm oda başkanlarımızı bir arada görmek, sohbet etmek bizleri mutlu etti. Kahvaltı programımıza katılımlarınızdan dolayı şahsım ve okulum adına teşekkür ederim" dedi.