Toplum Sağlığı Merkezi Dünya Hipertansiyon Günü Basın Açıklaması
Akhisar Haber Ajansı-AHA
Akhisar Toplum Sağlığı Merkezi Başkanlığı Doktorlarından Selda Tınazlı, 17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü dolayısıyla yazılı basın açıklaması yaptı.
Dr. Selda Tınazlı;" Dünya Hipertansiyon Birliği (WHL) tarafından 2005 yılından itibaren 17 Mayıs günü “Dünya Hipertansiyon Günü” olarak ilan edilmiştir. Ülkemizde de her yıl değişik etkinliklerle toplumun hipertansiyon konusunda bilinçlenmesine yönelik farkındalık faaliyetleri yapılmaktadır.
Hipertansiyon (yüksek kan basıncı); tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de oldukça yaygın ve önemli bir halk sağlığı sorunudur. Hipertansiyonun kontrolü ile kalp yetmezliği ve inme sıklığı yarı yarıya, kalp krizleri de dörtte bir oranında azaltılabilmektedir. Hipertansiyon kontrol altına alınmadığında ise kalp, böbrek, beyin ve gözler başta olmak üzere birçok organda geri dönüşsüz hasarlara yol açmaktadır. Hipertansiyon tüm dünyada 7,5 milyon ölüme yol açtığı tahmin edilmektedir. Ülkemizde her 3 kişiden biri daha önce hiç tansiyonunu ölçtürmemiş olup, 18 yaş üstünde her 3 erişkinden birinde hipertansiyon vardır.
Bakanlığımızın 2011 yılında 15 yaş üzeri kişilerde yapmış olduğu Türkiye Kronik Hastalıklar ve Risk Faktörleri Sıklığı Çalışması’na göre hipertansiyon prevalansı yüzde 23’tür; yani her 5 kişiden biri hipertansiyon hastasıdır. Hipertansiyonu olduğunu söyleyenlerin yüzde 15’i herhangi bir ilaç kullanmamaktadır. Hipertansiyon yaşla birlikte artmaktadır, kırsal bölgede yaşayanlarda ve kadınlarda daha yüksektir. Bu çalışmaya göre daha önce hipertansiyon hastası olduğunu bilmeyip tansiyonu ölçülerek ilk kez hipertansiyon teşhisi alanların oranı yüzde 8,8’dir. Hipertansiyonu olan gruptaki kişilerin yaklaşık üçte birinin tansiyonu kontrol altında değildir.Hipertansiyon nadiren belirti vermekte, çoğu kez sinsi seyrederek organlarda hasara yol açabilmektedir.
Sık rastlanan belirtileri; Baş ve ense ağrısı, Kulakta uğultu, Çarpıntı hissi, Yorgunluk hissidir.
Yüksek kan basıncından korunmak için öneriler; Ağır ve yağlı yemeklerden, Tuzdan, Sigaradan, Alkolden ve şişmanlıktan korunmak, Düzenli egzersiz yapmak, Kan basıncını düzenli ölçtürüp kaydetmek, Hekimin vereceği ilaçları düzenli olarak kullanmak gerekmektedir.
Bakanlığımız hipertansiyon da dahil olmak üzere, kalp ve damar hastalıklarına yol açan risk faktörlerinin önlenmesi ve kontrolü için