Toplumun İlacı Şefkat ve Merhamet
Mutlu ve huzurlu bir toplumun oluşabilmesi için gerçek merhamet anlayışının, o toplumun insanları tarafından yaşanması gerekir. Merhamet ve şefkat anlayışı yaşanmadığı sürece kargaşa ve huzursuzluk o toplumdan eksik olmaz. Çünkü merhametin ve sevginin olmadığı yerde sevgisizlik ve zulüm vardır.
Toplumda merhamet duygusu yaygınlaşmadığı taktirde çocukların ezilmesinin, kadınlara şiddet uygulanmasının, cinayetlerin, hırsızlıkların, yolsuzlukların çoğalmasının önünde hiçbir engel kalmaz. Böyle bir toplumda merhametten yoksun olan zalim insanlar, zayıf ve güçsüz olanları istedikleri gibi ezerler.
Şiddet ve kargaşaya neden olan merhametsiz insanların oluşturduğu bir toplum yerine huzur ve güven ortamının yaşandığı mutlu bir toplum istiyorsak, Allah korkusunu ve merhameti yüreğimizden çıkarmayalım ve Kuran ahlakının yaygınlaşması için elimizden geleni yapalım. İhtiyacımız olan huzuru yalnızca Allah’ın gösterdiği yolda bulacağımızı unutmayalım.
Merhametle akan gözyaşı kâinatın sureti olan insanda yağmur gibi diriltici ve çorak gönlü yeşerticidir. Merhamet kendimizi buluşumuzun resmidir. Sevgiden şefkat ortaya çıkar, şefkatten ise merhamet ortaya çıkar. Merhametin varlığını hem kendi dünyamızda hem de toplumumuzda sürdürebilmemiz için merhamet eğitimine ihtiyacımız var. Merhamet eğitiminin salt bir öğretim işi, bilgi ile yükleme ameliyesi değildir
"Merhamet eğitimi, okulla dershane arasında şaşkına dönmüş zihinlerin test çözerek elde edeceği bir eğitim değildir. Merhamet eğitimi, kalbin basiretini açan, eşyaya ve kâinata kalp gözü ile bakmayı sağlayan bir eğitimdir. Kalpleri kin, öfke, intikam, şehvet ve ihtiras gibi hastalıklardan temizleyen bir eğitimdir. "
Değerli öğütleriyle insanlara yol gösteren büyük İslam alimi Abdülkadir Geylani şu güzel ahlakı şöyle tavsiye etmektedir:
. Birbirinize saygı gösterin. Birbirinize merhamet gösterin, aranızda şefkatli olun. Birbirinizi kötülemeyin. Birbirinizi azarlamayın. Birbirinize karşı iyi davranın, birbirinizin kusur ve ayıplarını münasip bir lisanla anlatın, görmemezlikten gelin. Birbirinizin ayıplarını yaymayın, birbirinizin hatalarını affedin.Toplumda huzur ve güven ortamı sağlayan merhamet anlayışının insanlar arasında yayılması, güzel ahlakın yerleşmesi ve yaygınlaşması ile gerçekleşir. İyiliği emreden ve kötülüğe güzel bir tavırla karşılık veren insanların oluşturduğu bir toplumda şiddet, kavga ve kargaşa olmaz. Yüce Allah insanlara, kötülüğe karşı en güzel tavırla karşılık verdikleri takdirde hayırlı bir sonuç elde edeceklerini vaat etmiştir.
"İyilikle kötülük eşit olmaz. Sen, güzel olan bir tarzda (kötülüğü) uzaklaştır; o zaman, (görürsün ki) seninle onun arasında düşmanlık bulunan kimse, sanki sıcak bir dost(un) oluvermiştir. " (Fussilet Suresi, 34)
Kimsenin ama hiç kimsenin kendimize benzemek mecburiyetin de olmadığı bir bilinç ile iletişimlerimizi kuralım ve geliştirelim .Farklılıklarımızı zenginlik olarak kabul edelim.Aynı ananın rahminden çıkan kardeşler bile birbirlerine benzemez iken biz nasıl olurda herkesin birbiri gibi düşünmesini bekleriz.Merhamet bütün anlayışsızlıkların , yanlışların ve zehirlerin panzehiridir bunu asla unutmayalım.
Güzel olan ahlakta beraber olalım ve büyüyelim inşaAllah .