Türk ve Kazak kadın girişimcilerden işbirliği
Haber Merkezi
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kadın Girişimciler Kurulu ile Kazakistan Ulusal Girişimciler Odası ve Kadın Girişimciler Konseyi arasında ticari ve ekonomik iş birliğini geliştirmek için anlaşma imzalandı.
TOBB İkiz Kuleler'de Türkiye-Kazakistan Kadın Girişimciler İş Forumu düzenlendi. Forumun açılışında konuşan TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Selçuk Öztürk, Türkiye ile Kazakistan ilişkilerinin son 25 yılda hızlı geliştiğini belirterek, "Özel sektör olarak biz de bu ilişkilerin güçlenmesine her zaman destek verdik, veriyoruz. 2017 itibarıyla dış ticaret hacmimiz 2 milyar doları aştı. Hedefimiz 10 milyar dolar, inşallah bunu da kısa zamanda yapacağız." diye konuştu.
Türk firmalarının Kazakistan’da çok önemli yatırımlar yaptığını anlatan Öztürk, şunları kaydetti:
"Bu şirketler gıdadan sağlık sektörüne, savunma sanayisinden kimya sektörüne kadar pek çok alanda yatırım yaparak 15 binden fazla kişiye istihdam sağlıyorlar. Yine müteahhitlik firmalarımız Kazakistan’da 20 milyar dolarlık projeye imza attılar. Firmalarımız bu yatırımları yapıyor çünkü hem Türkiye-Kazakistan ilişkilerine hem de Kazakistan’ın geleceğine inanıyorlar. Biz özellikle Kazakistan’ın Sayın Nazarbayev’in liderliğinde yürüttüğü '2050 Stratejisi' ve 'Nurlu Yol' programlarını çok önemsiyoruz. Kazakistan’ın sanayileşmesi ve özel sektörün daha da gelişmesi için bu çok önemli. Bunu biliyoruz çünkü geçmişte bunu biz de yaşadık. Türkiye son 35 yılda müthiş bir dönüşüm yaşadı. 35 yıl önce 3 milyar dolar ihracat yapan bir tarım ülkesi iken, şimdi 160 milyar dolar ihracat yapan dev bir sanayi ülkesi haline geldik. Türkiye’de kadın girişimci oranı yüzde 6 idi. Şimdi bu rakam yüzde 9’a ulaştı. Şuna bizzat şahit olduk ki kadınlarımız pek çok işte olduğu gibi iş hayatında da erkeklerden daha rekabetçi ve başarılı. Yeter ki doğru fırsatları sunalım. İşte biz Kazakistan’da da bu anlayışı görmekten son derece memnunuz. TOBB ve Kazakistan Ticaret ve Sanayi Odası olarak güçlü ilişkilerimiz var. Pek çok alanda iş birliği yapıyoruz ama kadın girişimciler arasındaki bu iş forumu emin olun pek çok ülkeye de örnek olacak."
- Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu
Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu ise, "Türkiye'de yatırımcılar, dünyanın en cazip teşviklerinden faydalanmaktadır. İnanıyorum ki Kazakistanlı kardeşlerimiz de bu teşvik ve fırsatlardan her geçen gün daha fazla yararlanacaktır." dedi.
Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu, Türkiye'nin Kazakistan'ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülke olduğunu belirterek, Türkiye-Kazakistan arasındaki ilişkilerin herhangi iki ülke arasındaki ilişkilerin çok ötesinde olduğunu ifade etti.
Devletin iş hayatında kadınların çektiği zorlukları aşmak için haklarını genişlettiklerini belirten Çavuşoğlu, kadın girişimceye özel hibe ve kredi desteklerini getirdiklerini bildirdi.
Çavuşoğlu, iş hayatında kadının daha iyi noktalara gelmesi için herkese sorumluluk düştüğünü, kadınların da sonraki nesillere cesaretlerini aktarmalarının çok büyük önem arz ettiğini ifade etti.
- Ticaret hacmi 2,4 milyar dolar
Türkiye ile Kazakistan arasındaki ticaret hacminin 2017 sonunda, bir önceki yıla göre yüzde 23,8 artarak 2,4 milyar dolar olarak gerçekleştiğini vurgulayan Çavuşoğlu, "Bunun 747 milyon doları Türkiye'nin ihracatıyken, 1 milyar 678 milyon doları da Kazakistan'dan ithalatımızdan oluşmaktadır. Böylelikle 2013 ve sonrasında sürekli düşüş eğiliminde olan dış ticaretimiz, yeniden yükselişe geçerek bizleri hedeflerimizi yakalama adına sevindirmiştir." dedi.
Kazakistan'daki Türk yatırımlarının, 3,2 milyar dolara ulaşmasından, bu yatırımlarla da binlerce kişiye istihdam sağlanmasından büyük memnuniyet duyduklarını kaydeden Çavuşoğlu, Kazakistan'ın da Türkiye'de yaklaşık 712 milyon dolarlık yatırımı bulunduğunu aktardı.
Füzün; Şehrimizi bir adım öne taşımayı hedefliyoruz
Düzenlenen iş birliği hakkında açıklama yapan Akhisar Kadın Girişimciler Kurulu temsilcisi Nefise Şükran Füzün, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ile Kazakistan Ulusal Girişimciler Odası ve Kadın Girişimciler Konseyi arasında ticari ve ekonomik iş birliğinin çok önemli olduğunun altını çizerek; “Cumhurbaşkanımızın emriyle gerçekleşen toplantı ticari ve ekonomik açıdan önemli olduğu kadar derin dostlukların ve işbirliklerinin oluşmasına da sebep oluyor. Biz kendi sektörlerimizde yaptığımız iş birlikleriyle şehrimizi bir adım öne taşımayı hedefliyoruz. Bunun için destek olan Ticaret Odamıza teşekkürlerimizi sunarız” dedi.
- Kazakistan Devlet Sekreteri Gulshara Abdykalikova
Kazakistan Devlet Sekreteri Gulshara Abdykalikova ise konuşmasında, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in kardeş iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesine her zaman özel ilgi gösterdiğini söyledi.
Kadınların birçok ülkede ekonomik gelişmenin en önemli faktörü olduğunu işaret eden Abdykalikova, iş forumu ve anlaşmanın birinci amacının iki ülkedeki girişimci kadınlar arasında ticari, ekonomik ve yatırım alanlarında iş birliğini geliştirmek olduğunu aktardı. Abdykalikova, şöyle devam etti:
"Bu doğrultuda girişimci kadınlara destek vererek, bunların yürütülmesi hususunda yardımcı olmak. İkincisi Kazakistan ile Türkiye’nin iş adamları arasındaki yenilikçi ve büyük yatırım projelerinin listelerini hazırlamak. Üçüncüsü modern dijital teknolojiler alanında başarılı bir şekilde çalışan girişimcilerle birleşerek yeni projeler ile tecrübe alışverişi amacıyla etkinlikler düzenlemek”
- Kazakistan Ulusal Girişimciler Odası ve Kadın Girişimciler Konseyi Başkanı Ramazanova
Kazakistan Ulusal Girişimciler Odası ve Kadın Girişimciler Konseyi Başkanı Lazzat Ramazanova da, ülkesinin gayrisafi yurt içi hasılasının yaklaşık yüzde 40'ının kadınlar tarafından oluşturulduğunu belirterek, kadınların ülkenin ekonomik kalkınmasına katkısının düzenli arttığını dile getirdi.
Ramazanova, organizasyonun iki ülke arasında yatırım olanaklarının tanıtımını ve iş birliğinin geliştirilmesini teşvik edeceğini ifade etti.
Foruma katılan Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu'nun huzurunda iş birliği anlaşması imzalandı. Çavuşoğlu'na çini tablo hediye edildi.