Tuza Dikkat Haftası Başladı
Akhisar Haber Ajansı – AHA
Sağlık Bakanlığı nezdinde Sağlık Grup Başkanlığına bağlı Akhisar Toplum Sağlığı Merkezi 11-17 Mart tarihleri arasında kutlanan Tuza Dikkat Haftası nedeniyle yazılı bir basın açıklaması yaptı.
Konu iğle ilgili bir yazılı basın açıklaması yapan Dr. Mustafa Ersavaş şunları kaydetti; “Tuz uygarlık tarihi bakımından önemi olan ve tarih öncesinden beri bilinen değerli bir (mineral) madendir. İnsan ortaya çıktıktan kısa bir süre sonra tuzu kullanmayı öğrenmiş ve önemi günden güne artmıştır. 1700’ lü yıllara kadar sadece besinlerde lezzet amacıyla kullanılan tuz on dokuzuncu yüzyılda besinleri saklama, konserve yapma gibi saklama yöntemleri için kullanılmaya başlamıştır. Günümüzde besin eklemesinden daha çok endüstriyel amaçla kullanılmaktadır.
Türk Gıda Kodeksi Tuz Tebliğine göre tuz, ana maddesi sodyum klorür olan ham tuzdan tüketime uygun nitelikte üretilen tuzlardır. Sofra tuzunun asıl adı “sodyum klorür” dür. Sodyum klorür diyetle alınan tuzun kimyasal adıdır. Tuzun %60’ ı klor, %40’ ı ise sodyumdan oluşur. Tuz besinlerde bulunabildiği gibi göllerden, denizlerden ve kayalardan saf olarak elde edilir.
Tuzun 1 gramında 400 mg sodyum bulunur . İnsan vücudunun bazı fonksiyonları için sodyuma ihtiyacı varken fazla alınması yüksek kan basıncı başta olmak üzere inme, kalp hastalıkları ve böbrek hastalıklarına neden olabilmektedir. Vücutta sıvı ve kan basıncı dengesinin düzenlenmesi, kas ve sinir sisteminin düzgün çalışması için sodyum gereklidir. Bir yetişkinin sağlıklı bir biçimde yaşantısını sürdürebilmesi için günde 2000 mg sodyuma ihtiyacı vardır.
Yüksek Miktarda Sodyum İçeren Besinler
Sofra Tuzu Karbonat Kabartma Tuzu
Et suyu tabletleri Hazır çorbalar Konserveler
Salamura besinler Soya sosu Hardal
Ketçap Soslar Salam, sucuk, sosis
Salça Peynir,zeytin Krakerler
Fast-food besinler Tuzlu kuruyemişler
Dünya Sağlık Örgütü; hipertansiyon, kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları başta olmak üzere obezite, diyabet ve bazı kanser türlerinden korunmak ve kemik sağlığını olumsuz etkilememek amacıyla günlük olarak tüketilmesi gereken tuz miktarını günde 5 gram dan az olarak önermektedir. Yetişkinlerde hipertansiyon, kalp hastalıkları riski ve inmenin azaltılmasında tuz alımının azaltılması etkilidir. Tuz tüketiminin alımı ve kan basıncı arasında direk bir ilişki vardır.Tuz alımı azaltıldığında uzun dönemde inme riski ve kardiyovasküler hastalıklar azalmaktadır.Tuz tüketimi günde 10 gr’dan 5gr’a indirildiğinde inme geçirme hızı %23, kalp damar hastalıkları hızı %17 azalmaktadır.
Sağlıklı yetişkinler için önerilen ortalama günlük tuz miktarı yaklaşık 5 gram iken Türkiye’deki günlük tuz alımı ortalaması kişi başı yaklaşık 15 gramdır. Ülkemizde tuz tüketimi önerilen değerlerin üç katı kadardır.
Bakanlığımızca aşırı tüketildiğinde sağlığımızı olumsuz etkileyebilen tuzun daha az tüketilmesini sağlamak amacıyla 2011 yılından beri “Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı (2011-2015)” uygulanmaktadır.
5 gr günlük tuz yaklaşık tepeleme 1 çay kaşığıdır
Tuzu azaltmak için tavsiyeler
Taze ve tuz eklenmemiş besinleri tercih edin
Yemeklerin tadına bakmadan tuz eklemeyin
Tuz içeriği yüksek olan salamura besinleri (zeytin, peynir, turşu gibi) ve konserve besinleri daha az tüketin
Daha fazla taze sebze ve meyve tüketin
Satın aldığınız hazır besinlerin etiketlerini mutlaka okuyun ve daha az tuzlu olanları tercih edin
Yemeğinizin lezzetini arttırmak için tuz yerine maydanoz, nane, kekik, dereotu, rezene, fesleğen, limon gibi besinler ile baharatları kullanın
Ev dışında yemek yiyorsanız az tuzlu besinleri tercih edin” dedi.