Uysal, Dört İlde Elektrik Tarlaları Kurmak İçin Çalışma Başlattık
Haber Merkezi
Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanı Halis Uysal. Manisa Bölge Sulama kooperatifi Birliğinin Mali genel kurulunu gerçekleştirdi. 1980 yılından beri Kooperatifi başkanlığını yapan Halis Uysal Kooperatif başkanlarına yeni dönemde sulama ücretlerini belirleme yetkisinin kendilerine verildiği söyledi. Kooperatif başkanlarının bu konuda duyarlı olmaya davet eden Uysal elektrik borçları konusunda TBMM Plan Bütçe komisyonu başkanı Manisalı olan Milletvekili Recai Berber’le görüştüğünü ve özellikle TEDAŞ’a olan 1 milyon 200 trilyon lira faiz borçlarının silinmesi konusunda görüşme yaptığını açıkladı, Uysal bu borçların torba yasasına girmesi içinde gereken çalışmayı Recai Berberin yapma sözü verdiğini söyledi.
Manisa il Tarım müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleşen Manisa Sulama kooperatifleri Birliği Mali Genel kurulunda çiftçinin kendi elektriğini üretmesi konusunda çalışmalarda masaya yatırıldı. Uysal bu konuda Manisa Akhisar Sazoba, İzmir Torbalı ve Menemen, Eskişehir, Konya ve Edirne de özellikle hazine yeri olan yerleri Milli emlak müdürlüklerine tekliflerinin yapılarak buralarda çiftçilerin sulamada kullanacağı elektriği üretmeleri için elektrik tarlaları kurulması için bu bölgelerdeki ilgili kooperatiflerin çalışma yaptığını ve bu konuda çalışma yapan şirketlerle sürekli proje hazırlandığı teklif alındığını vurguladı. Elektrik maliyetlerinin ucuzlatılması ve Çiftçilere verilen sulama elektriklerinde ÖTV ve KDV’lerin kalkması gerektiğini belirten Halis Uysal dünyada sulamada en pahalı elektriği Türk çiftçisinin kullandığını açıkladı.
Uysal Sulama kooperatiflerine üye olan çiftçilerin ödenemeyen elektrik borçları faizleri ve vergi borçlarının hazırlanmak olan bakanlar kurulunun torba yasası içerisine alınarak silinmesinin Türk tarımına önemli bir katkı yaratacağını belirtti.
Bu gün tarımsal elektriğin üzerinde yüzde 45 e varan çeşitli maliyet arttırıcı unsurlar bulunduğu ve bunların kaldırılarak tarımsal elektrik ücretlerinin düşürülmesi gerekmektedir. Örneğin Avrupa Birliğinde Tarımsal Elektrik Ücretleri 11 Sent bizde ise 23 Sentlerdedir. Avrupa Birliğinde KDV yok bizde yüzde 18,5, yüzde 19 elektrik kaçağı var. yüzde 5 Belediye hissesi, yüzde 2,5 TRT payı, yüzde 1 fon bulunmaktadır. Bunların kaldırılması Türk çiftçisini her açıdan güçlendirecektir .” dedi.