Vücut Kitle Endeksi Hesapladınız mı?
Akhisar Haber Ajansı - AHA
Sağlık alanının tüm yeniliklerini Akhisar ve bölge halkına sunan Özel Akhisar Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı sizleri bilgilendiriyor.
Özel Akhisar Hastanesi Diyetisyen Tolgahan Kayan yaptığı açıklamada;
Vücut kitle endeksi yetişkin bir insanın kilosunun boyuna göre normal olup olmadığını gösteren bir parametredir. Eğer mevcut kilonuz ideal kilonuzun altında ya da üstünde ise bu kiloya ulaşabilmek için izlenecek yol, kısa sürede fazla miktarda kilo kaybetmek ya da almak değil, sağlıklı kilo kaybını/kazancını sağlamak ve bu kiloyu uzun dönemde korumaktır.
Vücut Kitle Endeksi nasıl hesaplanır?
Vücut kitle endeksi, vücut ağırlığınızın boy uzunluğunuzun karesine bölünmesi ile elde edilir. Sonuç olarak elde edilen değer yani beden kitle endeksi aşağıdaki aralıklarda değerlendirilir.
• 0-18.4: Zayıf
Boyunuza göre uygun ağırlıkta olmadığınızı, zayıf olduğunuzu gösterir. Zayıflık, bazı hastalıklar için risk oluşturan ve istenmeyen bir durumdur. Boyunuza uygun ağırlığa erişmeniz için yeterli ve dengeli beslenmeli, beslenme alışkanlıklarınızı geliştirmeye özen göstermelisiniz.
• 18.5-24.9: Normal
Boyunuza göre uygun ağırlıkta olduğunuzu gösterir. Yeterli ve dengeli beslenerek ve düzenli fiziksel aktivite yaparak bu ağırlığınızı korumaya özen gösteriniz.
• 25.0-29.9: Fazla Kilolu
Boyunuza göre vücut ağırlığınızın fazla olduğunu gösterir. Fazla kilolu olma durumu gerekli önlemler alınmadığı takdirde pek çok hastalık için risk faktörü olan obeziteye (şişmanlık) yol açar.
• 30.0-34.9: Şişman (Obez) - I. Sınıf
Boyunuza göre vücut ağırlığınızın fazla olduğunu bir başka deyişle şişman olduğunuzun bir göstergesidir.
• 35.0-44.9: Şişman (Obez) - II. Sınıf
• Boyunuza göre vücut ağırlığınızın fazla olduğunu bir başka deyişle şişman olduğunuzun bir göstergesidir
• 45.0 ve üstü: Aşırı Şişman (Aşırı Obez) - III. Sınıf
Vücut kitle endeksiniz 25 in üzerinde ise Boyunuza göre vücut ağırlığınızın fazla olduğunun bir başka deyişle şişman olduğunuzun bir göstergesidir. Şişmanlık, kalp-damar hastalıkları, diyabet, hipertansiyon v.b. kronik hastalıklar için risk faktörüdür. Bir sağlık kuruluşuna başvurarak diyetisyen kontrolünde zayıflayarak normal ağırlığa inmeniz sağlığınız açısından çok önemlidir.
Vücut yağ oranı
Bir kişinin Vücut yağ oranı ya da vücut yağ yüzdesi, kişinin vücudunda bulunan yağ doku ağırlığının kişinin toplam ağırlığına oranıdır (ya da yüzdesidir).
İnsanın hayati fonksiyonlarını sağlıklı bir şekilde yerine getirebilmesi için gerekli yağ miktarı cinsiyete göre değişir. Doğurganlık ve bazı hormonal fonksiyonlardan dolayı kadınlarda gerekli olan oran erkeklere göre daha yüksektir. Esansiyel yağ yüzdesi erkekler için %3-%5, kadınlar için %8-%12 arasında değişir. Bununla birlikte özellikle göğüs ve bel bölgesinde toplanan depo yağları sebebi ile kişinin vücut yağ oranı bu değerlerin üzerinde olabilir.
Sıklıkla kullanılan vücut kitle endeksinin aksine, boy ve kilodan bağımsız olarak vücut kompozisyonu hakkında bilgi veren vücut yağ oranı, kişinin sağlığı ve kondisyonunu belirlemek açısından önemli bir veridir. Vücut kitle indeksi, vücut yağ oranını hesaba katmadığı için özellikle kas oranı normalden yüksek olan bireyleri şişman ya da obez sınıfında değerlendiren hatalı sonuçlar verebilir.
Aşağıdaki tablo kadın ve erkeği vücut yağ oranlarına göre sınıflandırmaktadır:
Tanım Kadın Erkek
Esansiyel yağ 10–12% 2-4%
Atletler 14–20% 6–13%
Yüksek kondisyon 21–24% 14–17%
Kabul edilebilir 25–31% 18–26%
Fazla kilolu 32-41% 27-37%
Obez 42%+ 38%+