Yaban Hayatı, gençlere kulak verdi
Haber Merkezi
Orman ve Su Bakanlığı 4. Bölge Müdürlüğü olarak Manisa, İzmir, Aydın ve Muğla İllerinde “Bugün Dünya Yaban Hayatı için Sen de Bir şey yap, Gençlere Kulak Ver” etkinlikleri düzenlendi.
Nesli tehlike altında olan yaban hayatının uluslararası ticaretini kontrol edebilmek için ve alışverişlerinde hükümetlerin iznini şart koşan dünya çapında bir sistem geliştirilmiştir. Bu sistemin gereği olarak 1960 yılında başlayan süreç 1973 yılında "Nesli Tehlike Altında Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin” Uluslararası bir sözleşmenin(CITIES) imzalanmasıyla sonlandı. Türkiye ise sözleşmenin tarafları arasına 1996 yılında resmen katıldı.
Sözleşmesinin imzalandığı 3 Mart günü, 2014 yılından bu yana Birleşmiş Milletler Genel Kurulunca alınan karar ile Dünya Yaban Hayatı Günü olarak anılmaktadır.
Dünya genelinde her yıl farklı bir konu başlığı ile yapılan etkinliklerin bu yıl ki başlığı; “Bugün Dünya Yaban Hayatı için Sen de Bir şey yap, Gençlere Kulak Ver.”
Orman ve Su Bakanlığı 4. Bölge Müdürlüğü olarak Manisa, İzmir, Aydın ve Muğla İllerinde bu kapsamda gençlerimize kulak vermek adına farklı etkinlikler düzenlendi.
Manisa İl Şube Müdürlüğü’nde ilk etkinlik, Marmara Gölü Sulak Alanı’nda düzenlendi. Gölmarmara Şehit Özcan Yıldız Ortaokulu’ndan bir gurup öğrenciye kuş gözlemi yaptırıldı ve Akhisar Milli Park Şefliği Teknik Personeli tarafından yaban hayatının önemi anlatılırken gençlerin yaban hayatı konusunda sorularına yanıt verildi.
Bir diğer etkinlik ise, Manisa İl Şube Müdürlüğü Teknik Personeli tarafından, Yunusemre İlçesi Yıldız Hanım Ortaokulunda öğrencilere ve öğretmenlere yabani hayvan ve bitki türlerinin önemi ve korunmasına yönelik düzenlenen bilgilendirme toplantısında ayrıca gençlerimize çeşitli armağanlar verildi.
Geçtiğimiz 2016 yılında Manisa İl Şube Müdürlüğü’nce Manisa İlinin Biyolojik zenginliğinin ve yaban hayatının ortaya çıkarılması amacıyla, Manisa İli Biyolojik Çeşitlilik İzleme ve Envanter Projesine başlanırken; yaban hayatını koruma ve yaşatma çalışmaları da kış koşullarının sert geçmesiyle birlikte daha da önem kazandı. Bu kapsamda;
Yaban hayatının desteklenmesi amacıyla doğaya 900 kg yem bırakıldı.
85 yaralı yaban hayvanının tedavisi ve rehabilitasyonu yapılarak tekrar doğal ortamına bırakıldı.
4 000 Kınalı Keklik doğal yaşamın devam etmesi amacıyla, Gölmarmara (Ozanca, Hacıveliler, Kayaaltı Mahalleleri) ve Kula (Yurtbaşı ve Evciler Mahalleri)’nde doğaya yerleştirildi.
35 avcı eğitim kursu ile 1010 avcıya belgeleri verildi.
Av koruma çalışmalarında ise; 779 avcı kontrol edilerek, yasadışı av yapan 202 kişi hakkında işlem yapıldı. 169 bin 478 TL idari para cezası uygulanırken, 40 yaban hayvanına ve 16 araç gerece el kondu. Ayrıca 37 kişi hakkında toplan 41 bin 100 TL tazminat cezası uygulandı.