• BIST 8885
  • Altın 3018.131
  • Dolar 34.3001
  • Euro 37.1624
  • Manisa 18 °C
  • İzmir 19 °C
  • Siyer-i Nebi Yarışması 2024 başlıyor
  • Ramiz Et İşleme Tesislerine Çalışan Aranıyor
  • AK Parti Akhisar İlçe Kongresi 16 Kasım’da
  • Shell Standartlarında Shell Self Servis Oto Yıkama hizmete açıldı
  • Kasiyer ve Şef Garson Aranıyor
  • Bay Bayan Vasıfsız İşçi Aranıyor
  • Efsane Ekim Ayı Kampanyalar Banco’da!
  • İkinci el saç ve sandaviç panel bulunur

YSK, Cumhurbaşkanlığı Seçim Sürecini Açıkladı

Okunma Sayısı: 3516
YSK, Cumhurbaşkanlığı Seçim Sürecini Açıkladı
Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Cumhurbaşkanlığı seçim süreci ile ilgili yol haritasını açıkladı.

YSK, Cumhurbaşkanlığı Seçim Sürecini Açıkladı
Haber Merkezi

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Cumhurbaşkanlığı seçim süreci ile ilgili yol haritasını açıkladı.

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK), ilk oylaması 10 Ağustos 2014’te, 2. tura kalması durumunda ikinci oylaması 24 Ağustos 2014’te yapılacak olan Cumhurbaşkanı seçimleri için aldığı kararlar, Resmi Gazete’de yayımlandı.

YSK’nın aldığı karara göre, Cumhurbaşkanlığı için ilk oylama 10 Ağustos 2014, seçimin ikinci oylamaya kalması durumunda ise ikinci oylama 24 Ağustos 2014 olarak, yurt dışında yaşayan vatandaşlar da bulundukları ülkede oy kullanma tarihleri ise, ilk oylama 31 Temmuz - 3 Ağustos 2014, seçimin ikinci oylamaya kalması durumunda ise, ikinci oylama 17 - 20 Ağustos 2014 tarihleri olarak belirlendi. Cumhurbaşkanı seçiminde, bir sandık bölgesindeki seçmen sayısı ise 400 olarak belirlendi.

Cumhurbaşkanı adaylık başvurusu süresi içinde mal bildiriminde bulunmak zorunlu olurken,YSK kararına göre, “Adayların, kendilerine, eşlerine ve velayetleri altındaki çocuklarına ait bulunan taşınmaz malları ile en yüksek Devlet Memuruna yapılan aylık net ödemenin (6.546,04 TL) beş katından (32.730,20 TL) fazla tutarındaki her biri için ayrı olmak üzere, para, hisse senetleri ve tahviller ile altın, mücevher ve diğer taşınır malları, hakları, alacakları ve gelirleriyle, borçları ve sebepleri mal bildiriminin konusunu teşkil eder.”

BAĞIŞ ALINABİLECEK

Cumhurbaşkanı adayları , adaylığın kesinleşmesinden seçim sonuçlarının kesinleşmesine kadar geçen dönemde yalnızca Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan gerçek kişilerden yardım ve bağış alabilecekler, ancak yabancı devletlerden, uluslararası kuruluşlardan, tüzel kişilerden ve Türk uyrukluğunda olmayan gerçek kişilerden bağış ve yardım alamayacaklar. Bir kişinin her bir adaya yapabileceği nakdî yardım miktarı, her bir tur için en yüksek Devlet Memuruna mali haklar kapsamında fiilen yapılmakta olan her türlü ödemelerin bir aylık brüt tutarını yani 9.082,51 TL’yi geçemeyecek.

Alınan bağış ve yardımlar sadece seçim harcamalarında kullanılacak ve başka bir amaç için tahsis edilemeyecek.

SON 10 GÜN ANKET YAYINI YASAK

Cumhurbaşkanı seçim sürecinde vatandaşların, elektronik posta adreslerine, taşınabilir veya sabit telefonlarına sesli, görüntülü veya yazılı mesaj gönderilemeyecek. Oy verme gününden önceki 10 günlük sürede, yazılı, sözlü ve görsel basın ve yayın araçları ile kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler, bilgi ve iletişim telefonları yoluyla mini referandum gibi adlarla bir adayın lehinde veya aleyhinde veya vatandaşın oyunu etkileyecek biçimde yayın ve herhangi bir surette dağıtımı yapılamayacak.

CUMHURBAŞKANLIĞI İÇİN SEÇİM SÜRECİ

-29 Haziran: Cumhurbaşkanlı seçim süreci başlayacak.
-30 Haziran: Seçimlere katılma yeterliliği olan siyasi partiler ilan edilecek.
-2 Temmuz: Muhtarlık bölgesi askı listelerin çıkartılması ve Yurt Dışı Seçmen Kütüğünün internet ortamında www.ysk.gov.tr adresinde ilân edilmesi.
-3 Temmuz: Cumhurbaşkanı adaylığı için yapılacak başvuruların son günü
-4 Temmuz: Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına yapılan Cumhurbaşkanı adaylığı başvurularına ait bilgi ve belgelerin Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığına gönderilmesinin son günü.
-5 Temmuz: Cumhurbaşkanı adaylık başvurularının Yüksek Seçim Kurulunca incelenmesine başlanması ve tespit edilen eksikliklerin tamamlanmasına ilişkin yazılı bildirimde bulunulması.
-5 Temmuz: Oy kullanılacak gümrük kapılarının ve yurt dışı temsilciliklerin tespit edilmesi.
-7 Temmuz: Cumhurbaşkanı adaylarının bilgi ve belge eksikliklerini tamamlamasının son günü
-8 Temmuz: Cumhurbaşkanı geçici aday listesinin Resmî Gazete'de yayımlanması ve itirazların başlangıcı
-9 Temmuz: Muhtarlık bölgesi askı listelerinin askıdan indirilmesi ve itirazların sonu.
-9 Temmuz: İnternet ortamında ilân edilen Yurt Dışı Seçmen Kütüğünün ilânının sonlandırılarak bu durumun tutanak altına alınması ve Yurt Dışı Seçmen Kütüğüne yapılacak itirazların sonu.
-10 Temmuz: Cumhurbaşkanı geçici aday listesine yapılan itirazların Yüksek Seçim Kurulunca karara bağlanmasının son günü.
-11 Temmuz: Muhtarlık bölgesi askı listelerine ve yurt dışı seçmen kütüğü ile tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlü askı listelerine yapılacak itirazların karara bağlanmasının son günü.
-14 Temmuz: Cumhurbaşkanı adaylarının birleşik oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesi için Yüksek Seçim Kurulunda kura çekiminin yapılması ve ilânı.
-15 Temmuz: Yüksek Seçim Kurulunca tüm seçim çevreleri ile yurt dışı temsilciliklerde ve gümrük kapılarında kullanılacak birleşik oy pusulalarının basımına, basımı tamamlandıkça bir plan dâhilinde dağıtımına başlanması.
-15 Temmuz: Yurt içi sandık kurullarında görev alacak kişilerin belirlenmesine yönelik çalışmalara başlanması.
-16 Temmuz: Sandık bölgesi askı listeleri ile yurt dışı seçmen kütüğüne yapılacak itirazların ilçe seçim kurullarınca karara bağlanmasının son günü ve bu kararlara karşı il seçim kurullarına yapılacak itirazların başlaması (298/123).
-16 Temmuz: Gümrük kapılarında kullanılacak araç ve gereçlerin gönderilmesine başlanması.
-20 Temmuz: Yurt içi ve yurt dışı seçmen kütüklerinin kesinleştirilmesi.
-20 Temmuz: Yurt içi sandık atama işlemlerinin yapılması.
-22 Temmuz: Seçmen bilgi kâğıtlarının dökümüne ve dağıtımına başlanması.
-26 Temmuz: Gümrük kapılarında oy verme işlemine başlanması,
-31 Temmuz: Seçim propagandası ve yasaklarının başlangıcı
-31 Temmuz: Yurt dışı temsilciliklerde oy verme işlemine başlanması.
-3 Ağustos: Radyo ve televizyon propaganda konuşmalarının başlaması.
-3 Ağustos: Yurt dışı temsilciliklerinde oy verme işleminin sona ermesi.
-4 Ağustos: Seçmen bilgi kâğıtlarının seçmenlere dağıtılmasının tamamlanması ve dağıtılamayanların ilgili ilçe seçim kurulu başkanlıklarına teslimi.
-6 Ağustos: İlçe seçim kurulu başkanlıklarınca malzeme torbalarının sandık kurulu başkanlarına teslimi ve göreve hazır hale getirilmeleri.
-9 Ağustos: Seçim propaganda döneminin sona ermesi (saat: 18.00)
-10 Ağustos: Yurt içi oy verme günü.
-11 Ağustos: Cumhurbaşkanı seçimi geçici sonuçlarının ilânı.
-12 Ağustos: İlçe seçim kurulu kararları ile birleştirme tutanaklarına karşı il seçim kuruluna yapılacak itirazın son günü (Saat 17.00) ve ilçe seçim kurulu kararlarına karşı yapılan itirazların, il seçim kurullarınca en geç saat 23.59’a kadar karara bağlanması.
-13 Ağustos: İl seçim kurulu kararlarına ve il birleştirme tutanaklarına karşı Yüksek Seçim Kuruluna yapılacak itirazın son günü (Saat 17.00).
-14 Ağustos: İl seçim kurulu kararlarına ve il birleştirme tutanaklarına karşı yapılan itirazın Yüksek Seçim Kurulunca karara bağlanmasının son günü.
-15 Ağustos: Yüksek Seçim Kurulunca kesin seçim sonuçlarının resmî gazete, radyo ve televizyonda ilân edilmek üzere ilgili mercilere gönderilmesi.

  • Yorumlar 0
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
REKLAM ALANI
  • Amerikan Kültür Dil Kursu
  • Amerikan Kültür Dil Kursu
  • Kuzey Ege Kurs
  • Kuzey Ege Kurs
1/20
Başlangıç Tarihi
Başlangıç Tarihi
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 Akhisar Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.