• BIST 9949.01
  • Altın 2962.961
  • Dolar 35.2472
  • Euro 36.7735
  • Manisa 14 °C
  • İzmir 14 °C
  • Merkez Radikal Kurs Bursluluk Sınavı 11-12 Ocak’ta
  • İlçe Tarım Müdürlüğünden Duyuru
  • Erkek Beden İşçisi Aranıyor
  • Yılbaşı Gecesi Rames Cafe’de Kutlanır
  • Akhisar Kaymakamlığından Kamuoyuna Duyuru
  • Özel Şefkat Ortaokulunda Bursluluk Sınavı
  • Bay-Bayan İşçi Alımı
  • Bayan Gıda Teknikeri Aranıyor
  • Bayan ve Bay Vasıfsız İşçi Aranıyor
  • Yeni Yöntem Ücretsiz Bursluluk Sınavı Başvuruları Başladı
  • KEY Performans Bursluluk Sınavı
  • Akhisar Kuzey Ege Özel Öğretim Kursu Bursluluk Sınavı
  • Deniz Kurs Merkezinde Bursluluk Sınavı
  • Akhisar Doğru Cevap Bursluluk Sınavı 4-5 Ocak’ta
  • İkinci el saç ve sandaviç panel bulunur

Zafer Kalkınma Ajansı Tarafından Onaylanan Projenin Sözleşmesi İmzalandı

Okunma Sayısı: 3774
Zafer Kalkınma Ajansı Tarafından Onaylanan Projenin Sözleşmesi İmzalandı
Akhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün Zafer Kalkınma Ajansına 17.11.2014 tarihinde sunduğu ve 21.11.2014 tarihinde Zafer Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu toplantısında kabul edilen projenin sözleşmesi Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Yusu

Zafer Kalkınma Ajansı Tarafından Onaylanan Projenin Sözleşmesi İmzalandı
Haber Merkezi

Akhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün Zafer Kalkınma Ajansına 17.11.2014 tarihinde sunduğu ve 21.11.2014 tarihinde Zafer Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu toplantısında kabul edilen projenin sözleşmesi Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Yusuf Balcı ve Akhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Kılıç arasında imzalandı. 

Projede Akhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde görevli personellerden Proje Mühendisi Dr. Nazlı Funda Edremit Proje Koordinatörü, Hüseyin Tabakçı Proje Koordinatör Yardımcısı, Mehmet Aksu Proje Halkla İlişkiler Sorumlusu, Yusuf Gökçe Proje Satın Alma Sorumlusu, Mustafa Tasın Proje Teknik Danışmanı ve Mehmet Ali Ünverdi Proje Sekreteri olarak görev alacaklardır.

Akhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Kılıç proje hakkında yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

PROJEMİZİN GENEL AMACI

Projemizin genel amacı, Akhisar İlçemizin stratejik ürünü olan zeytinde etkin stok yönetimi, pazarlama ve tüketim zincirlerindeki kayıpların azaltılması ile piyasaların düzenlenmesine yönelik katkı sağlamaktır. Akhisar İlçemiz bilindiği üzere, Ülkemiz sofralık zeytin üretiminin lokomotifi konumundadır. 450 bin dekarlık alanda yetiştirilen 12 milyon zeytin ağacı varlığı ve 150 bin tonluk üretimiyle önemli bir zeytin kentidir. Ülkemizin sofralık yeşil zeytin üretiminin %80’ini, siyah zeytininin ise %30-40’ını tek basına üretmektedir (Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası- Akhisar Ticaret Borsası verileri). İlçemiz, yaklaşık 15.000 zeytin üreticisi, 250 adet zeytin işletmesi, 36 adet Zeytinyağı fabrikası ve 9 adet zeytinyağı dolum tesisi varlığı ile ülkemizin en önemli zeytin ticaret merkezlerinin basında gelmektedir. İlçemizin stratejik tarımsal ürünü; zeytin, en önemli geçim kaynağı ise zeytinciliktir. Akhisar İlçemiz zeytin üretimi konusunda ülkemizin en önemli merkezleri arasında sayılmasına rağmen, özellikle kalite standartlarının sağlanması ve pazarlama konusunda önemli sorunlar yasamaktadır. Zeytin üreticileri tarafından, farklı kapasitelerde, yeteri kadar hijyenik tedbirlerin alınamadığı beton kuyu ve polyesterlerde depolanan zeytinlerin, gıda güvenliği sağlanamamakta dolayısıyla pazarlanmasında da ciddi sorunlarla karşılaşılmaktadır. Üretilen sofralık zeytinlerin kalite standartları belirlenemediğinden, ihracatı noktasında da istenilen hedefe ulaşılamamaktadır. Tüm bu sorunlar göz önüne alındığında, Akhisar İlçemizde “Lisanslı Depoculuğun” tanıtılması, geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması önemli bir ihtiyaç olarak ortaya çıkmaktadır. Lisanslı Depolar; “İç ve dış ticarete konu olan uzun süreli depolanmaya uygun niteliğe sahip tarım ürünlerinin depolanmasına yönelik hizmet veren kuruluşlar” olarak tanımlanmaktadır. Lisanslı depolar ayrıca, teslim edilen ürünleri işletmelerine kabul etmek, gerekiyorsa depolamaya uygun hale getirmek (temizlemek, kurutmak, vb.), kalite ve miktarını belirlemek, sigortalamak ve uygun şartlarda depolamaktan sorumludur. Projemizin çıktısı “Akhisar İlçesi Zeytin Lisanslı Depoculuk Fizibilite Raporu” ; orta yada uzun vadede, İlçemizin stratejik tarım ürünü olan zeytinde etkin stok yönetimi, pazarlama ve tüketim zincirlerindeki kayıpların azaltılması ile piyasaların düzenlenmesine yönelik katkı sağlayacaktır.

PROJEMİZİN ÖZEL AMAÇLARI

Projemizin özel amacı; Akhisar İlçemizde, Zeytinde Lisanslı Depoculuğun tanıtılması, geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasına yönelik bir fizibilite raporu hazırlanmasıdır. Akhisar İlçemizde her geçen gün zeytin ağaç varlığı artmakta, bununla birlikte rekolte (verim) değerleri de yükselmektedir. Ancak zeytinlerin uygun şartlarda depolanması, kalite standartlarının sağlanması ve pazarlanması gibi sorunlarda gün geçtikçe artmaktadır. Ürünlerin, emniyetli ve sağlıklı şartlarda depolanması ve ürün senetleri vasıtasıyla ticaretinin kolaylaştırılması gerekmektedir. Bu ihtiyaç, ancak lisanslı depoculuğun bölgeye entegrasyonuyla giderilebilecektir. Zeytin Lisanslı Depo Tebliği, 10/2/2005 tarihli ve 5300 sayılı Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu ile 12/4/2013 tarihli ve 28616 sayılı Resmî Gazete ’de yayımlanan Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Yönetmeliğine dayanılarak hazırlanmıştır. Lisanslı depoculuğun ülkemizde yeni bir sistem olması nedeniyle, bölgemizde de yeterince tanınmamaktadır. Lisanslı depoculuk konusunda hazırlanacak fizibilite raporu, projemizin çıktısı olacak, İlçemizde lisanslı depoculuk sisteminin tanınmasına ve bu bilincin yaygınlaşmasına hizmet edecektir. Projemiz kapsamında, Akhisar İlçesi zeytin üreticileri ve işletmecilerinin lisanslı depoculuğa nasıl baktıkları, İlçemizin zeytin üretim kapasitesi ve zeytin lisanslı depo maliyetlerinin belirlenmesiyle ilgili fizibilite çalışması yapılacaktır. Ayrıca yurt içinde düzenlenecek teknik geziler ile ülkemizdeki lisanslı depoculuk işletmelerindeki depo standartları gözlemlenerek analiz edilecek, elde edilen tüm veriler bir araya getirilerek bir fizibilite raporu oluşturulacaktır.

PROJEDEN BEKLENEN SONUÇLAR VE HEDEF GRUPLARA ETKİSİ

Projemizin beklenen sonuçları; Akhisar İlçesi zeytin üretim kapasitesinin ortaya konulması, kapasiteye yönelik zeytin lisanslı depo maliyetlerinin belirlenmesi ve yurt içi teknik gezisi ile Ülkemizdeki lisanslı depoculuk süreçlerinin analiz edilmesidir. Proje beklenen sonuçları bir araya getirildiğinde, projemizin çıktısı olan, “Akhisar İlçesi Zeytin Lisanslı Depoculuk Fizibilite Raporu” ortaya çıkacak ve İlçemizin stratejik ürünü olan zeytinde etkin stok yönetimi, pazarlama ve tüketim zincirlerindeki kayıpların azaltılması ile piyasaların düzenlenmesine yönelik katkı sağlayacaktır.

Proje sahibi olan kurumumuz, Akhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile proje iştirakçilerimiz; Akhisar Zeytin Üreticileri Birliği ve Akhisar Ziraat Odası hedef gruplarımızdır. Hazırlanan fizibilite raporunun basımı yapılarak bölgedeki ilgili kurum ve kuruluşlara dağıtılacaktır. Böylelikle Zeytin Üreticileri Birliği, Ziraat Odaları, Ticaret Borsaları, Ticaret Odaları ve İlçedeki zeytin işletmeleri gibi ilgili kurum ve kuruluşlarda konu hakkında önemli bir farkındalık yaratılacaktır. Orta vadede, İlçemizde kurularak yaygınlaşacak olan zeytin lisanslı depoları ile tarım ürünleri ticaretinin herkesçe kabul gören standartları belirlenmiş ürünler üzerinden yapılması, kaliteli üretimin teşvik edilmesi, güvenli bir piyasanın oluşturulması sağlanacaktır. Hasat dönemlerinde zeytindeki arz yığılması nedeniyle oluşan fiyat düşüşleri önlenerek, piyasa dengelenecektir. Zeytin üreticileri açısından kolay pazarlanabilen, iyi muhafaza edilen ve nakliye masrafları en aza indirilmiş bir sistemle istikrarlı ve daha yüksek bir gelir seviyesine ulaşılacaktır. Uzun Vadede ise, İlçemiz zeytin üretiminde olduğu gibi zeytin ticaretinde de ülkemizin en önemli merkezi haline gelecektir. Yüksek kalite ve depolama standartları ile sofralık zeytinde sadece Avrupa pazarında değil tüm dünya pazarında boy gösterebilecektir. Akhisar İlçemizdeki zeytin üretimi katlanarak artış gösterecek, ürün depolanması, bankacılık ve sigorta sektörü açısından yeni iş alanları oluşacaktır.

 

Zafer Kalkınma Ajansı Tarafından Onaylanan Projenin Sözleşmesi İmzalandı
Zafer Kalkınma Ajansı Tarafından Onaylanan Projenin Sözleşmesi İmzalandı
Zafer Kalkınma Ajansı Tarafından Onaylanan Projenin Sözleşmesi İmzalandı
Zafer Kalkınma Ajansı Tarafından Onaylanan Projenin Sözleşmesi İmzalandı
Zafer Kalkınma Ajansı Tarafından Onaylanan Projenin Sözleşmesi İmzalandı

  • Yorumlar 1
    Diğer Haberler
    REKLAM ALANI
    • Amerikan Kültür Dil Kursu
    • Amerikan Kültür Dil Kursu
    • Kuzey Ege Kurs
    • Kuzey Ege Kurs
    1/20
    Başlangıç Tarihi
    Başlangıç Tarihi
    Tüm Hakları Saklıdır © 2003 Akhisar Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.