Zeytin sineğindeki tehlike devam ediyor
Haber Merkezi
Akhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitki Sağlığı teknik ekipleri tarafından ilçemizdeki zeytinliklerde yapılan Zeytin Sineği sürvey çalışmaları devam ediyor.
Akhisar’ın temel tarım ürünü olan ve ilçedeki tarımsal arazi varlığının yarıdan fazlasını kaplayan zeytinlerin yağlanmaya başlayıp olgunlaştığı dönemdeki en önemli zararlısı olan Zeytin Sineği’ne karşı zirai mücadele programı kapsamında, İlçe Tarım Müdürlüğü uzmanları tarafından kontrol çalışmaları hassasiyet ve özenle yürütülüyor. Dişi sineklerin bıraktığı yumurtalardan çıkan larvalar (kurtçuklar) zeytin meyveleri içine girerek açtıkları galerilerde beslenmek suretiyle meyvelerin pazar değerini düşürüp yağ asidini yükselterek zararlı oluyor. Bu şekilde oluşan zararlara engel olmak maksadıyla, Haziran-Temmuz aylarından itibaren uzmanlar tarafından oluşan teknik ekipler tarafından Akhisar’ın farklı bölgelerindeki zeytinliklere asılan Besi (Mc Phail) ve Eşeysel(Feromon) Zeytin tuzaklar ile Zeytin Sineği’nin ergin sayıları periyodik kontrol edilerek yumurta bırakma zamanları belirleniyor. Larvaların yumurtadan çıkış zamanları ise ilaçlama duyuruları yapılarak, meyve etine girişlerden önce mücadele yapılması ve böylece zararın önüne geçilmesi sağlanmış oluyor. Bunun yanında, zeytin danelerinde vuruk (zeytin sineği dişilerinin yumurta bırakmak için iğnesini batırdığı meyve) sayımı da yapılarak Zeytin Sineği popülasyonunun takibi de gerçekleştiriliyor.
Zeytinin ana zararlısı olan Zeytin Sineği, popülasyonun yüksek olduğu yıllarda %70-80 oranlarına varan verim ve kalite kayıplarına sebep olabiliyor. Bu bakımdan Zeytin Sineğine karşı mücadelede Akhisar İlçe Tarım Müdürlüğü’nün ilaçlama ilanlarında belirtilen sürelere uygun hareket edilmesi ve yöredeki tüm üreticiler tarafından toplu olarak ilaçlama yapılması büyük önem arz ediyor. 2016 üretim sezonunda, Zeytin Sineği popülasyonunun ülkemizdeki birçok bölgede olduğu gibi, ilçemizde de yüksek seyrettiği belirtilirken, zeytinliklerde hasat sonuna kadar uzmanlardan oluşan teknik ekipler tarafından kontrol çalışmalarına devam edileceği vurgulanarak özellikle ormana yakın ve yüksek rakımlı bölgelerin zararlının yoğunlaştığı alanlar olduğu ve buna istinaden söz konusu bölgelerde ilaçlama ilanlarının özenle takip edilerek ilaçlı mücadelenin katiyen aksatılmaması gerektiği belirtiliyor.
İlaçlama ilanları, tüm muhtarlıklar aracılığıyla ve çiftçilerin Kurumda kayıtlı GSM telefon numaralarına mesaj (SMS) gönderilmek suretiyle duyuruluyor. Zeytin Sineği mücadelesine yönelik olarak, Akhisar İlçe Tarım Müdürlüğünce bu sene ilk ilaçlama duyurusu 9-12 Eylül, ikincisi 24-27 Eylül ve son olarak üçüncü duyuru ise 10-14 Ekim tarihleri arasında yapılmıştı.
ZEYTİN SİNEĞİ’Nİ TANIYALIM
ZEYTİN SİNEĞİ (Bactrocera oleae [Syn: Dacus oleae], Tephritidae) TANIMI VE YAŞAYIŞI
● Baş ve antenler sarı, göğüs üzerinde 3 adet açık kahverenginde bantlar vardır.
● Dişilerde karın daha geniş yapılı olup sonunda yumurta koyma borusu bulunur.
● Larvaları bacaksız ve şeffaf beyaz renklidir.
● Zeytin Sineği kışları çoğunlukla toprağın 2-5 cm derinliğinde pupa halinde yada zeytinlik ve fundalıklarda ergin halinde geçirir.
● Erginler, toprak sıcaklığının 10 Co dereceyi bulmasından itibaren, genellikle Hazirandan itibaren pupalar topraktan çıkmaya başlarlar.
● Ege’de 4-5; Marmara’da 3-4; Güney Anadolu’da 2-5; Karadeniz Bölgesinde senede 3-4 nesil vermektedir. Bir neslin gelişme süresi 30-40 gün kadardır.
ZEYTİN SİNEĞİ’NİN ZARAR ŞEKLİ
Zeytin Sineği, larva döneminde gelişme süresinde çekirdek etrafındaki meyve etinde galeriler açmak suretiyle gezinip beslenerek zararlı olur. Böylece meyvelerin çürüyerek dökülmesine, zeytinyağı miktarının azalmasına kısmen de yağda asitliğin yükselmesine neden olur. Özellikle sofralık zeytinlerde zararı daha büyük önem taşımaktadır. Ülkemizde zeytin yetiştirilen tüm alanlarda görülür.
ZEYTİN SİNEĞİ’NİN ZARARLI OLDUĞU BİTKİLER
En önemli konukçusu kültür zeytinidir. Yabani Zeytin ve Akça Kesme’de de zararlıdır.
ZEYTİN SİNEĞİ İLE MÜCADELE YÖNTEMLERİ
- Biyoteknolojik Mücadele
Kitlesel tuzaklama metodu kullanılarak zeytin sineği popülasyonunun yüksek olmadığı alanlarda ( en az 5 ha.) zeytin sineği ile başarılı bir şekilde mücadele etmek mümkün olmaktadır. Bu amaç için Bakanlıkça ruhsatlandırılmış tuzak tipi kullanılır.
- Kimyasal Mücadele ve İlaçlama Zamanının Tespiti
Ergin çıkış zamanları iklim, toprak karakteri, çeşit vb. etkenlere bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Bölge farklılıkları dikkate alınarak, meyvelerin yumurta koyma olgunluğuna geldiği dönemde vuruk sayımları yapılarak, yeterli vuruk ve tuzaklarda yakalanan Zeytin Sineği ergin sayısında artış görülmesi halinde ilaçlamaya geçilir. İlaçlamalarda İl/İlçe Tarım Müdürlüklerinin ilanlarına riayet edilmelidir.